ZTC “Banja Vrućica” – Planiramo rekonstrukciju hotela “Krajina” i “Posavina”

0
1595

Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” zauzima poziciju regionalnog lidera u banjskom i kongresnom turizmu. Ova banja, koja u svom sastavu ima četiri hotela, bilježi i sve veći broj noćenja. Dosta je urađeno u proteklom periodu kako bi ovaj komleks dobio titulu šampiona zdravstvenog turizma jugoistočne Evrope, a biće i novih investicija rekao je u intervjuu za portal “eKapija.com” vršilac dužnosti generalnog direktora Aleksandar Radošević.

eKapija: Najavljena je izgradnja podzemnog tunela između hotela “Kardial” i terapijskog centra. Kolika je vrijednost investicije? Kada je planirano da počnu radovi i koliko će trajati?

– Renoviranjem našeg terapijskog centra 2012. godine u prizemlju hotela “Srbija”, svim gostima koji borave u sva četiri naša hotela omogućeno je da terapije sprovode na jednom mjestu. Stoga je bilo veoma važno da gostima koji dolaze iz drugih hotela omogućimo nesmetan prolazak do terapija tokom zimskog perioda ili u slučaju lošeg vremena. U tu srhu privremeno je izgrađen i prolaz između hotela “Posavina” i “Hercegovina”. Međutim, on nije trajno rješenje i stoga je predloženo da se krene u izgradnju novog koridora. Kada je riječ o pomenutom projektu izgradnje novog podzemnog prolaza među hotelima moramo napomenuti da je glavni projekat za ovu investiciju sačinjen te se sada očekuje i njegovo formalno odobravanje. U tom slučaju, projekat će biti realizovan tokom ljetnjih mjeseci, a predviđeno je da vrijednost radova bude oko 600.000 KM.

eKapija: Na koji način je predviđena saradnja sa “Čigotom” sa Zlatibora?

– Nedavno je ZTC “Banja Vrućica” posjetio ministar trgovine i turizma u Vladi RS gospodin Predrag Gluhaković. Tom prilikom on je istakao da je zadovoljan dodadašnjim poslovnim rezultatima našeg turističkog kompleksa, ali je obećao i svesrdnu pomoć resornog ministarstva u cilju uspostavljanja saradnje sa Zdravstvenom ustanovom “Čigota”. Ta saradnja bi se prije svega ogledala u tome da “Banja Vrućica” ima zajedničke nastupe sa ovom zdravstvenom ustanovom na međunarodnim sajmovima.

eKapija: Osim tunela, da li imate u planu investicije u postojeće i nove kapacitete?

– Što se tiče novih investicija trenutno radimo na osvježavanju fasade hotela “Hercegovina” koji smo renovirali krajem februara ove godine, a radimo i na asfaltiranju dodatnih pješačkih i biciklistitčkih staza. U narednom periodu planirana je i izrada idejnog projekta za renoviranje starog hotela “Krajina” kako bismo na taj način proširili smještajni kapacitet. U sljedećim godinama planiramo i renoviranje hotela “Posavina”.

eKapija: Da li imate neke posebne programe kojima privlačite goste iz regiona i iz inostranstva?

– To, svakako. Upravo nam predstoji ljetnja sezona i mi smo za tu priliku već osmislili i pustili u prodaju naše ljetne wellness aražmane koje najčešće koriste gosti iz inostranstva, ali isto tako i naši domaći gosti. Osim toga ukoliko je riječ o grupnim dolascima gostiju iz inostranstva tada formiramo posebno ponude u skladu sa zahtjevima klijenta. Tako, zahvaljujući posebno osmišljenoj ponudi za penzionere ostvarili smo izuzetnu saradnju sa Udrugama umirovljenika iz Hrvatske koji zapravo čine dvije trećine od ukupnog broja noćenja ino gostiju. Nedavno smo uspostavili saradnju i sa penzionerima iz Srbije i iskreno se nadamo da će i ta saradnja zaživjeti.

eKapija: U domenu zdravstvene usluge, da li planirate uvođenje novih programa?

– Naravno. Veoma je bitno da konstantno imate ponudu koja prati korak sa svjetskim trendovima. Mi smo već ugradili hiberbaričnu komoru i očekujemo njeno puštanje u rad. Hiperbarična komora pomaže osobama koje boluju od dijabetesa, a ta terapija primjenjuje se i nakon moždanog i srčanog infarkta, te pomaže pacijentima oboljelim od psorijaze i mnogih drugih bolesti. Isto tako u planu je i instalacija tzv. slane sobe. Ova medicinska metoda koristi se u ublažavanju zdravstvenih problema pacijenata koji imaju hronične obstruktivne bolesti pluća, astmu, sinuzitis i druge respiratorne probleme.

eKapija: Koliki je najveći broj noćenja i odakle najviše dolaze vaši gosti?

– Najveći broj noćenja ostvarili smo u prošloj 2014. godini, više od 184.000 što je najveći broj u posljednjih 25 godina. Kao što smo već pomenuli, osim vodećih domaćih gostiju, najbrojniji su gosti iz Hrvatske zatim Srbije, Slovenije pa Austrije. Budući da smo neprikosnoveni na domaćem i regionalnom tržištu naša nastojanja u narednom periodu svakako će biti da se proširimo i na evropsko tržište.

Slobodana Šubara