“Islamski centar” novi izazov za Doboj

0
1187
ARHIVA/Fotografija sa zvaničnog sajta Saveza Turskih opština - gradonačelnik Doboja Obren Petrović

Iako se međunacionalne strasti ne stišavaju, policija tvrdi da je sve u redu. CJB će obezbeđivati skup koji organizuje Medžlis IZ, a dolaze gosti iz Turske

DOBOJ, u kojem su ozbiljno narušeni međunacionalni odnosi, najviše zbog pristupanja “Zajednici opština turskog sveta”, naći će se već u petak pred novim bezbednosnim izazovom.

Naime, najavljeno je polaganje kamena temeljca za budući “Islamski centar”. Organizator skupa i investitor, Medžlis Islamske zajednice Doboj, ovaj događaj zvanično tretira kao polaganje kamena temeljca za objekat IZ, ali znajući za ranije višegodišnje kontroverze koje su pratile ovu temu, može se reći da je ova najava ponovo uzburkala duhove u gradu na tri reke.

Gradske vlasti su ranije izdale lokacijsko odobrenje Medžlisu IZ za gradnju objekta iznad bivšeg ministarstva odbrane. Time je izmenjena ranije pominjana lokacija u blizini Vatrogasnog doma, što je pre nekoliko godina izazvalo veliku buru u Doboju, zbog tadašnjih najava Bošnjaka iz dijaspore da u Doboju grade najveći “Islamski centar” u Evropi.

Ovim povodom u Doboj stižu važni gosti iz Turske, glavni muftija iz Izmira Ramazan Muslu i Gaziemir Mustafa Temel. Skupu će se obratiti i muftija zenički Ejub Dautović i predstavnici gradskih vlasti domaćina.

[box type=”shadow” align=”alignright” class=”PETROVIĆ ODBIO DA DA IZJAVU” ] NA naše pitanje o tvrdnjama gradonačelnika Doboja Obrena Petrović da su mu navodno upućene pretnje smrću, načelnik CJB Dragan Prodanović je potvrdio da je policija preduzela potrebne mere. – Kontaktirali smo Petrovića kako bi dao izjavu na navode o ličnoj ugroženosti i pogoršanim međunacionalnim odnosima, ali je on to odbio. Obrazložio je da će eventualnu izjavu dati samo nadležnom Tužilaštvu, koje je obavešteno o slučaju – rekao je načelnik CJB.[/box]

I dok se u gradu u poslednje vreme nižu međunacionani incidenti, a političari se nadmeću u maštovitosti svog viđenja sve očitije netrpeljivosti, zvanični organi stišavaju strasti.

Na konferenciji za medije, održanoj u utorak u CJB Doboj, bezbednosna situacija je ocenjena zadovoljavajućom.

Prodanović je potvrdio da su od Medžlisa Islamske zajednice Doboj dobili obaveštenje da će oni biti organizatori javnog okupljanja prilikom polaganja kamena temeljca za gradnju objekta Medžlisa, kao i da će policija adekvatno obezbediti taj skup u petak.

Inače, gradonačelnik Doboja je prošle nedelje javno izjavio da je veliki broj Bošnjaka i drugih nesrba u Doboju u strahu, bez obzira na tvrdnje nadležnih organa da je bezbednosna sitacija u gradu dobra.

– Neka oni cene bezbednosnu situaciju kako hoće, ali treba pitati ljude kako se osećaju. Tvrdim da se ovde to neće dobro završiti, pašće mrtva glava i neko će poginuti zbog raspirivanja međunacionalne mržnje. Nisam bitan ja što mi prete da ću biti ubijen, likvidiran – zvučalo je alarmantno obraćanje javnosti Petrovića, koji je ustvrdio da je u Doboju postalo normalno uzvikivanje na sportskim događajima “ubij Bošnjaka” i pisanje nacionalističkih grafita po fasadama zgrada.

Tim povodom je direktor Policije RS Gojko Vasić, odbacio odgovornost policije za pogoršanje međunacionalnih odnosa u Doboju. Prebacio je krivicu na političare “koji bez saglasnosti građana vuku pojedine poteze”.

Nema sumnje da je pritom aludirao na odluku lokalne Skupštine da Doboj učlane u “Zajednicu opština turskog sveta”, nakon koje su učestali incidenti.

[divider]

Vecernje Novosti