Novak za sat vremena deklasirao Čilića!

0
1053

Novak Đoković je maestralno odigrao u četvrtfinalu turnira Masters serije protiv aktuelnog šampiona US opena, savladavši sa 6:0, 6:3 Marina Čilića, koji ni jedan jedini put nije uspeo da pobedi našeg asa u 12 dosadašnjih susreta, a ovoga puta otpor je uspeo da pruži samo 65 minuta. Sledeći Noletov rival biće pobednik meča Rafael Nadal – David Ferer.

Prvi set: Majstorije najboljeg, nemoć šampiona US opena

Majstorski je Đoković ušao u ovaj susret, otvorivši ga brejkom, uz samo jedan izgubljeni poen. Potpuno je dominirao naš teniser u razmenama udaraca sa osnovne linije, poveo sa 0:40, a minut kasnije dočekao drugu grešku rivala i “oduzeo” mu servis. A na svoje je potom odigrao bez greške i, sa “nulom”, stigao do 2:0.

Hrvatski teniser se tada “probudio”, no… to nije dovoljno kada igrate protiv najboljeg na planeti. Razmene su trajale nešto duže, nada je počela da tinja kod Novakovog rivala da će konačno otpor biti dostojan četvrtfinala, no posle 15:40 neminovno je odložila samo jedna isuviše “kratka” Đokovićeva lopta, ne i naredni poen, pa je tako srpski igrač došao do novog brejka i vođstva od 3:0.

U narednom gemu bilo je znatno napetije, tim pre što je Marin na trenutak smanjio broj svojih kikseva, a dočekao suparničke, pa tako i došao do brejk šanse. No, najpre jedna odlična Novakova dijagonala, pa onda atraktivno završen poen sa obojicom na mreži, bili su uvod u devetu Čilićevu grešku u ovom meču, čime je njegov rivao došao do “četiri razlike”.

Majstorije su se nastavile i kada je Đoković ponovo čekao servise. Ali, tačnije bi bilo napisati i da ih nije samo čekao – već i napadao. Jedan savršeni “ritern” nagovestio je da bi mogao i dalje da ostavi nulu na semaforu, što je uz potpuno kontrolu oba preostala poena posle 15:30 i materijalizovao novim brejkom, za velikih 5:0.

Uz samo dva direktna poena i 11 neiznuđenih grešaka, naspram Novakovih 5/5, Čilić nije imao šta da traži u prvom setu, koji je okončan njegovom potpunom nemoći. Đoković je nastavio da sjajno servira, stigao do 91% poena osvojenih iz prvog servisa (naspram Marinovih 33%), pa je savršenim rezultatom okončao uvodnu deonicu.

Drugi set: I uz malo opuštanja i malo više grešaka, Novak bolji

Kako je odigrao prvi set, tako je Novak nastavio da “melje” i na početku drugog. Čilić je bio prvi na potezu, a sve što je uspeo da uradi je da – brzo ode po osveženje, jer je dozvolio brejk, a pritom je delovao potpuno indisponirano, svestan da u ovom duelu i nema baš šta da traži ako ne zaigra kao u transu.

Nakon toga, gotovo rutinski, najbolji igrač sveta je poveo sa 2:0, pa je Čilić ponovo dobio priliku da servira i, koliko toliko, popravi svoj teniski ugled. A to je, na oduševljenje publike i uz osmehe i hrvatskog tenisera i navijača, učinio u trećem gemu drugog seta, smanjivši zaostatak na 2:1.

Nije se dugo čekalo na Đokovićev odgovor. Kao i i u većini dotadašnjih servis-gemova lidera na ATP listi, odlikovao ga je vrlo dobar servis i prilično agresivan odgovor na njegovo vraćanje, pa Marinu nije ostalo mnogo mognćnosti da uzvrati. Uzvratio je zato na svoje servise, održavajući samo brejk zaostatka, mada je i to smanjenje deficita bilo teško izvojevano, istina – bez novih brejk šansi.

Meč je tada ušao u nešto mirnije vode, dobrim delom zbog Novakve apsolutne dominacije kada bi servisima otpočinjao razmene udaraca, pa je bez izgubljenog poena a i bez po muke udvostručio prednost kako se druga deonica bližila kraju.

Bilo je, istina, napeto kada je Čilić imao 0:30 i bio na dva poena od izjednačenja na 4:4, no dva odlična servisa, kao i jedna smirena, duga razmena, izvukli su najboljeg tenisera na planeti iz te situacije, da bi nedugo zatim Marin ipak došao do brejk šanse, posle 13. neiznuđene greške Đokovića u drugom setu. No, jedno je imati priliku, a nešto drugo iskoristiti je. Da se to drugo ne dogodi, poturdio se i Novak dobrom igrom u kriznim momentima, ali i sam Čilić, koji je jedan drugi servis (po drugi put na meču) poslao u aut.

Ne želeži da previše “produžava” ovaj meč, lider “belog sporta” dodao je gas kada je Čilić sledeći put servirao, stigao je tada i do brejk/set/meč lopte. Prvu nije iskoristio, ali je najduži gem ipak rešio u svoju korist nešto kasnije, realizacijom treće meč lopte.

Za mesto u drugom polufinalu izborili su se Gael Monfis, koji je savladao Grigora Dimitrova, te Tomaš Berdih kome je Miloš Raonić predao meč.

Blic.Rs