NA RUKOMETNOM TROMEČU UČESTVOVAO I TESLIĆ

0
1289

Dana 07.03.2015. godine u SRC Tešanj odigran je zanimljiv turnir pod nazivom “Rukometni tromeč”. Turnir je organizovan u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost). Ovaj projekat američke agencije za međunarodni razvoj USAID se provodi sa ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih skupina u BiH. Za realizaciju ovog projekta zaslužna je neformalna skupina mladih entuzijasta koji su kroz ovu ideju spojili ljude različitih nacionalnosti u cilju podsticanja druženja omladine, izgradnje osobine tolerancije i suživota mladih sa područja različitih entiteta. Neformalnu skupinu čine Ćusto Kenan, Tucaković Dario, Kujundžić Ivana, Nikolić Đorđe i Jokić Stefan. Učešće su uzeli RK “Bosna – TS” Tešanj, RK “Teslić” Teslić i RK “Maglaj” Maglaj, a prije odigravanja utakmica posjetili su historijske i vjerske objekte grada Tešnja, Eminagića konak, Tešanjsku gradinu, Pravoslavnu crkvu, Ferhat-begovu džamiju, a za sve učesnike je organizovan i zajednički ručak.

Prvu utakmicu Tromeča odigrale su ekipe Teslića i Maglaja, a sportska sreća je bila na strani Maglajlija i slavili su minimalnom razlikom 19:18. U drugoj, veoma zanimljivoj utakmici, Tešnjaci su savladali Teslićane, također rezultatom 19:18. U posljednjoj utakmici, snage su odmjerile ekipe domaćina i Maglaja, a gosti su slavili rezultatom 19:15 i tako podigle pehar pobjednika turnira. Utakmice su se igrale po sistemu “svako sa svakim” po 40 minuta.

Za golmana turnira proglašen je Josić Bojan iz Teslića, najmirniju ruku imao je Murtezanović Amar iz Maglaja koji je postigao 18 golova i tako dobio priznanje za najboljeg strijelca, dok je Omahić Enver iz ekipe “Bosne – TS” zasluženo dobio epitet najboljeg igrača.

Zanimljivo druženje, kvalitetan rukomet, a najvažnije od svega druženje mladih različitih etničkih skupina što je svakako za svaku pohvalu.

Rukometaši Tešnja, Teslića i Maglaja - šetnja kroz grad prije turnira.
Rukometaši Tešnja, Teslića i Maglaja – šetnja kroz grad prije turnira.

 

Tesanj. Ba