Dogovoren Savjet ministara BiH

0
1204

SARAJEVO – Lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH postigli su konačan dogovor o raspodjeli ministarstava u Savjetu ministara BiH.

Prema dogovoru, stranke okupljene oko HDZ BiH dobile su tri ministarstva i to Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde i Ministarstvo odbrane, dok će Savezu za promjene, koji okuplja stranke iz RS, i to SDS, PDP i NDP, takođe pripasti tri ministarstva i to Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo sigurnosti.

Kada je u pitanju SDA, ova stranka, pored Denisa Zvizdića, koji će predsjedavati Savjetom ministara BiH, imaće još svoja dva ministara, i to u Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, dok će njihov partner Demokratska fronta (DF) imati svoj kadar u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i zamjeničku poziciju u Ministarstvu odbrane.

Što se tiče ostalih pozicija zamjenika ministara, Savez za promjene imaće zamjenike ministra u resorima civilnih poslova, odbrane i izbjeglih i raseljenih lica, dok će HNS, okupljen oko HDZ-a, imati četiri zamjenika ministra i to na pozicijama u Ministarstvu spoljnih poslova, vanjske trogvine i ekonomskih odnosa, sigurnosti i prometa i komunikacija.

Što se tiče SDA, oni će imati zamjenike ministara u Ministarstvu finansija i trezora te Ministarstvu pravde.

Dragan Čović, lider HDZ BiH i član Predsjedništva BiH, rekao je poslije sastanka na kojem je dogovoran Savjet ministara BiH, da će razgovori biti nastavljeni za federalni nivo vlasti.

“Paralelno bi mogli biti imenovani Vlada FBiH i Savjet ministara BiH do kraja ovog tjedna”, rekao je sinoć Čović.

Iako je u pregovorima o raspodjeli funkcija u Savjetu ministara BiH svako gledao svoj interes, učesnici sastanka zaključili su da su zadovoljni onim što su njihove stranke dobile.

Mladen Bosić, lider SDS-a, rekao je da se radi o dobro izbalansiranom dogovoru te da je dobro “odvagano” kada su u pitanju ministarstva i zamjeničke funkcije u Savjetu ministara BiH.

Bosić je naglasio da će SDA u novom sazivu Savjeta ministara BiH dati jednog ministra iz Republike Srpske s obzirom na to da je zakonska obaveza da četiri ministra budu iz RS.

Pored Bosića, sastanku u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovali sui Mladen Ivanić, lider PDP-a i Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je, odgovarajući na pitanje da li je unutar Saveza postignut dogovor o funkcijama, rekao da je to najmanji problem i da će u narednim danima biti riječi i o tome.

Iako se na prvi pogled čini da je DF dobio najmanje od svih učesnika u vlasti na nivou BiH, lider ove stranke Željko Komšić, rekao je danas da fotelje nisu važne.

“Kada bismo gledali izborni legitimitet, mi jesmo dobili najmanje pozicija, ali smatram da je potrebno podnijeti svojevrsnu žrtvu kako bi konačno krenuo proces formiranja vlasti i kako bi država u punom kapacitetu funkcionisala”, istakao je Komšić.

Učesnici danas održanog sastanka, koji je trajao malo više od sat i po, kategorično su odbili mogućnost da do 11. marta ne bude formiran sastav Savjeta ministara BiH ističući da nema govora o toj situaciji.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, rekao je da je ova stranka dobila ključna ministarstva preko kojih će biti realizovano sve ono što su obećali biračima tokom kampanje.

On je takođe izrazio nadu da će paralelno sa Savjetom ministara BiH biti imenovan i novi sastav Vlada FBiH.

Inače sastanak političkih lidera u jednom trenutku bio je prekinut jer su stranke i partneri međusobno usaglašavali stavove, a nekih pola sata nakon toga objavili su i konačan dogovor u vezi sa Savjetom ministara BiH. Sinoć su nastavili razgovore o federalnom nivou vlasti, a kako smo vidjeli, sastanak je, oko 18.30 napustio Željko Komšić, ali su ostali predstavnici njegovog DF-a.

Ivanić: EU je ozbiljna

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP-a, komentarišući sutrašnju posjetu Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnje poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da to mnogo govori o namjerama EU, jer Mogerinijeva za kratko vrijeme dva puta posjećuje BiH.

“To znači da je EU ozbiljna. Očekujemo od posjete Mogerinijeve da će se konačno odblokirati proces integracija”, rekao je Ivanić.

Izvor: Nezavisne novine