18/01/2018 13:27
NAJNOVIJE VIJESTI
BEŽANIJA SA KOSOVA JE EVAKUACIJA PRED RAT

BEŽANIJA SA KOSOVA JE EVAKUACIJA PRED RAT

Pokret Dveri ocenio je da masovno iseljavanje albanskih žena i dece sa Kosova i Metohije nikako ne liči na ekonomsku migraciju već ima sve elemente evakuacije civila sa područja budućih ratnih dejstava.

Iz ovog pokreta pitaju da li su bezbednosne strukture Srbije svesne šta Srbiju čeka ako u okruženju izbije neki veliki evropski i svetski sukob oko Ukrajine, i ukazuju da je simptomatično što srpske vlasti na ove događaje ne reaguju ili reaguju na neprimeren način.

– Ova tema prevazilazi dnevnu politiku i naše stranačke razmirice. Svi moramo da se zapitamo da li Srbija spremno dočekuje novu svetsku oluju koja dolazi – saopšteno je iz Dveri.

Dragišić: Nema bezbednosne opasnosti

Zoran Dragišič, Profesor Fakulteta za bezbednost smatra da je masovna migracija kosovskih Albanaca ka zemljama Evropske unije organizovan čin kriminalnih grupa, ali da ne predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za Srbiju.

– Službe bezbednosti treba da odgovore šta stoji iza ove masovne migracije, jer su one karakteristične za rat ili velike katastrofe kojih na Kosovu u ovom trenutku nema. Kosovo je bilo siromašno i pre deset meseci i pre dve godine, pa se ovo nije desilo. Bojim se da su to organizovale kriminalne grupe – rekao je Dragišić.

Kako je naveo, motivi organizatora tih migracija razlikuju se od motiva samih migranata sa Kosova. Ocenio je da učestali ilegalni prelasci granice sa Mađarskom ne predstavljaju bezbednosni rizik za Srbiju jer se uglavnom radi o poprodicama sa decom, a da kosovski Albanci koji se bore u redovima Islamakse države izlaze iz Srbije drugim kanalima.

“Apsolutno jasno da su naše policijske snage, čim je taj problem počeo da se pojavljuje, stavile ga pod kontrolu, da su svi ti ljudi koji prelaže preko naše teritorije pod budnim okom službe bezbednosti i policije, tako da neki ozbiljni kriminalci ne bi sebe dovodili u tako rizičnu situaciju”, kazao je Dragišić.

SRNA

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net