Dodik: Dejtonski sporazum doživio značajne transformacije “nasiljem” visokih predstavnika u BiH

0
1002

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum doživio značajne transformacije “nasiljem” visokih predstavnika u BiH i međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da međunarodna zajednica sada želi da napravi jednu “nagodnu ekipu” na nivou BiH koja bi legalizovala to “nasilje i podvale” i kršenje međunarodnog prava.

“Ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i ono kakva je stvarnost danas na nivou BiH je suprotno. To što nije isto i što je realnost drugačija rezultat je nasilja međunarodne zajednice”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je takav odnos međunarodne zajednice zaustavljen prethodnih godina.

“Kada smo ranije upozoravali na tu vrstu priče da ne treba dozvoliti političkim rezultatima izbora da se vrati međunarodna zajednica na najgori mogući način ovdje tada nam mnogi nisu vjerovali. Sada vide kako neki izražavaju veliku zahvalnost, iznenađenje i ushićenost što je potpisan navodni sporazum na nivou BiH između SDS-a i ostalih partija, i njihovu želju da se uključe u rješavanje ovih pitanja”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je od ključne važnosti za realizaciju Dejtonskog sporazuma da se on poštuje onako kako piše.

“Piše da je jedini izvršni organ vlasti u BiH Predsjedništvo, a da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva. Mnogi su pokušali da od Savjeta ministara naprave vladu BiH i u tome djelimično uspijevaju”, upozorio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da nije moguća nikakva centralizacija u BiH i da se mora pristupiti decentralizaciji.

“Mora se pristupiti decentralizaciji, vraćanju u dejtonske i ustavne okvire onih funkcija koje su naznačene, a ne održavanje sistema nasilja, pa i nasilja međunarodne zajednice nad institucijama BiH”, rekao je Dodik.

On je zaključio da će u narednom periodu u tom pogledu biti ključna politička borba.

SRNA