Trinaesta plata radnički san

0
1172

Banjaluka – Dok većina radnika u RS zbog teške situacije u privredi ne prima redovno platu, malom broju srećnika će krajem godine biti isplaćena trinaesta plata, premija ili neka druga vrsta bonusa.Banja_Vrucica_Kardial

Direktor Unije poslodavaca RS Predrag Zgonjanin je rekao da se trinaesta plata ne može definisati kao zakonska obaveza, ali da bi svako preduzeće, koje posluje po standardu o opštoj društvenoj odgovornosti ISO 26.000 i pri tome ostvaruje dobit, trebalo da nagradi radnike dijelom zarade koji su oni ostvarili sopstvenim radom.

– Kada bi se ova kategorija zakonski definisala, bilo bi to rezanje glave onima koji nisu u finansijskoj mogućnosti da to isplate – kazao je Zgonjanin.

Često dolazi do zabune između regresa i trinaeste plate. Za razliku od trinaeste plate, regres je zakonska obaveza i tretira se kao dodatak za odmor.

– Trebalo bi, kada se u dogledno doba bude mijenjao Zakon o radu, ta sredstva za regres prebaciti u platu i da on više ne postoji kao samostalna kategorija – naglasio je Zgonjanin.

Dodao je da je situacija u RS izuzetno teška te da se privreda, koja je tek počela da pokazuje znakove oporavka, našla na udaru majskih poplava, koje su joj nanijele ogromnu štetu.

Da, ipak, postoje preduzeća u RS koja radnicima isplaćuju trinaestu platu potvrdila je stručni saradnik za ekonomska pitanja pri Savezu sindikata RS Božana Radošević.

– Postoje primjeri iz prošle godine, ali to nije forma nekadašnje trinaeste plate nego premija, godišnjica ili božićnica. Pozitivan primjer su “Banja Vrućica”, koja je godinama isplaćivala trinaestu platu i Rudnik uglja “Stanari” iz Doboja – rekla je Radoševićeva.

Vršilac dužnosti direktora “Banje Vrućice” Aleksandar Radošević rekao je da još ne može sa sigurnošću reći da li će se trend isplate trinaeste plate nastaviti i ove godine.

Firma “Austronet” iz Kozarca vjerovatno je jedina u RS koja radnicima isplaćuje i četrnaestu platu.

– Naša firma, koja je u vlasništvu investitora iz Austrije, već četiri ili pet godina zaredom isplaćuje trinaestu platu. Krajem godine radnicima ćemo isplatiti i četrnaestu platu kao što je to praksa u Austriji – istakao je direktor “Austroneta” Enes Kahribegović.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna neto plata u RS u septembru iznosila je 831 KM.

Praksa u Njemačkoj

Ankete pokazuju da će i ove godine više od polovine Nijemaca dobiti novac pred Božić od poslodavca u formi “božićne plate”. Radnici u Njemačkoj “božićnu platu” dobijaju redovno obično u novembru.

Glas Srpske 07.11.2014 13:08 | Željka Kokot