Zanimljivosti koje su obilježile 90 godina Oskara

Oskar, najveće priznanje u filmskom svijetu, proslaviće ove nedjelje 90. rođendan. Od 1929, taj glamurozni događaj privlači pažnju ljubitelja filma širom svijeta. Devedeseta dodjela nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti odžaće se u Holivudu, 4. marta.

Slijede zanimljivi podaci iz prethodnih decenija:

1929 – Prva dodjela Oskara održana je 16. maja 1929. u hotelu Ruzvelt u Holivudu, a vodio ju je glumac Daglas Ferbanks Džunior. Tada je prvi put nagradu za najbolji film dobio nijemi film, romansa iz Prvog svjetskog rata “Krila”.

1939 – Akademija nagradu počinje zvanično da zove Oskar. Nepotvrđena priča kaže da se imena dosjetila službenica Akademije, Margaret Herik koju je zlatna statua podsjetila na njenog ujaka Oskara.

1940 – Heti MekDanijel prva je crnkinja dobitnica Oskara za glumu. Ona je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu “Prohujalo s vihorom”. Na dodjeli je morala da sijedi za izdvojenim stolom. Prošla je 51 godina dok i druga crnkinja nije dobila Oskara za glumu. Reč je o Vupi Goldberg za sporednu ulogu u filmu “Duh”.

1953 – Oskari su se prvi put prenosili na TV-u. Voditelj Bob Houp tada je rekao: “Nije li divno što će ove glamurozne zvijezde večeras biti u vašim domovima?”.

1963 – Sidni Poatje postao je prvi crnac dobitnik Oskara za glumu, za ulogu u filmu “Poljski ljiljani”.

1968 – Dodjela Oskara odložena je na dva dana zbog ubistva Martina Lutera Kinga 4. aprila.

1969 – Prvi i jedini put da je akademija dodijelila dvije nagrade za najbolju glumicu. Ketrin Hepbern dobila je Oskara za “Zimu jednog lava”, a Barbra Strejsend za “Smješnu djevojku”.

1973 – Marlon Brando osvojio je nagradu za najboljeg glumca kao Vito Korleone u “Kumu”, ali je bojkotovao dodjelu nezadovoljan time kako se u filmovima i na televiziji prikazuju Indijanci. Sašin Litlfeder, indijanska aktivistkinja, pojavila se na pozornici u tradicionalnoj odjeći Apača, ali je odbila da primi zlatnu statuu.

2002 – Hale Beri postala je, i još uvijek je, jedina crnkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu. Nagradu je posvetila “svim bezimenim crnkinjama koje su dobile šansu jer su im vrata od večeras otvorena”.

2003 – “Gospodar prstenova: Povratak kralja” pobijedio je u svim kategorijama u kojima je bio nominovan. Treći je film u istoriji koji je osvojio 11 Oskara, uz “Titanik” iz 1997. i “Bena Hura” iz 1959.

2009 – Ketrin Bigelou postala je prva žena koja je osvojila Oskara za najboljeg reditelja za ulogu u filmu “Katanac za bol”.

2016 – Drugu godinu zaredom, svi nominovani u 20 kategorija bili su bijelci, što je izazvalo kritike i kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite. Akademija je reagovala objavom plana po kojem će povećati broj žena i pripadnika manjina među svojim članovima.

2017 – “Mjesečina” je postao prvi najbolji film u kojem glume samo crnci, ali je zbog zamjene koverti nagrada prvo dodijeljena mjuziklu “La La Land”.