(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Pogledajte šta od kože uradi virus ebola – SZO proglasili međunarodnu vanrednu situaciju!

0
1210

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija proglasila je danas međunarodnu vanrednu situaciju zbog ugroženosti javnog zdravlja epidemijom ebole u Zapadnoj Africi i pozvala međunarodnu zajednicu da uloži vanredne napore kako bi se zaustavilo širenje opake bolesti.

ebola-zaraza-teskioblik-ruka-insidesurgerycom

Epidemija ebole, koja je najobimnija i najdugotrajnija do sada, dovoljno je zabrinjavajuća da se proglasi međunarodna vanredna situacija, a SZO je sličnu krizu proglasila u maju zbog dečje paralize, kao i 2009. zbog pandemije svinjskog gripa, prenosi AP.

Direktorka SZO Margaret Čen saopštila je danas da je odluka te organizacije „jasan poziv na međunarodnu solidarnost“, ali je priznala da mnoge zemlje verovatno neće ni imati slučajeve obolelih od ebole.

„Zemlje koje su do sada pogođene jednostavno nemaju kapaciteta da se same bore sa ovoliko obimnom i kompleksnom epidemijom“, ukazala je ona na konferenciji za novinare u Ženevi i pozvala međunarodnu zajednicu da „pruži podršku što je hitnije moguće“.

ebola-virus-zaraza

SZO je ranije ove nedelje sazvala ekspertski odbor kako bi procenio ozbiljnost tekuće epidemije.

Epidemija ebole počela je u Gvineji u martu i od tada se proširila na Sijera Leone i Liberiju. Za ovu bolest nema leka, niti vakcine, a stopa smrtnosti među obolelima iznosi oko 50 odsto.

Uticaj odluke SZO je neizvestan, navodi američka agencija uz podsećanje da proglašenje slične odluke o međunarodnoj vanrednoj situaciji zbog dečje paralize još nije, kako izgleda, usporilo širenje tog virusa.

Na sastanku SZO prošle nedelje posvećenom stanju vezanom za dečju paralizu, eksperti su istakli da zemlje nisu u potpunosti primenile preporuke date u maju.

Centri za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u SAD već su pružili odgovor na najvišem nivou kad je reč o eboli i preporučili građanima da ne putuju u Zapadnu Afriku, gde je virus odneo više od 900 života ove godine.

Prema najnovijim podacima SZO, u zapadnoj Africi je od početka godine od ebole umrlo 932 ljudi, a potvrđeno je da je 1.711 osoba inficirana ovom bolešću, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Od subote do ponedeljka širom zapadne Afrike potvrđeno je 45 smrtnih slučajeva od ebole, a humanitarne agencije, uključujući Lekare bez granica, rekle su da je ova teška tropska bolest izmakla kontroli.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Izvor/ Tanjug