UHAPŠENI DRŽAVLJANI BiH KORISTILI “JEZIK U ŠIFRAMA”

0
814

ČIKAGO, 8. FEBRUARA /SRNA/ – Šestoro državljana BiH, optuženih za slanje novca i opreme ekstremistima u Siriji, koristili su “Fejsbuk” i “Pejpal” i ostale mreže za komuniciranje i transfer sredstava, navodi se u federalnoj optužnici.

Svi su optuženi za zavjeru i finansiranje terorista i za pružanje i obezbjeđenje materijalne podrške grupama koje su SAD stavile na listu stranih terorističkih organizacija, uključujući “Islamsku državu” i “Nusra front”, objavio je list “Hafington post”.

U optužnici, koja je izdata 6. februara u sudu u Sent Luisu, navodi se da su optuženi komunicirali telefonom, putem “Fejsbuka” i elektronske pošte, dijelili su video snimke i fotografije u vezi sa njihovim planovima, slali novac putem “Pejpala” i “Vestern juniona”, a preko američke “Pošte” u paketima su slali različitu vojnu opremu.

Oni su optuženi da su sami donirali novac, a u nekim slučajevima, prikupljali sredstva od drugih u SAD i slali donacije u prekomorske zemlje.

Dvoje optuženih, muž i žena u Sent Luisu, dio novca koristili su za kupovinu američkih vojnih uniformi, opreme za oružje, taktičke opreme i ostalih predmeta od lokalnih privrednika, koje su prebacivali posrednicima u Turskoj i Saudijskoj Arabiji koji su dalje stvari prosljeđivali borcima “Islamske države” u Iraku i Siriji.

Osumnjičena Mediha Salkičević /34/, majka četvoro djece iz Čikaga, pojavila se juče pred federalnim sudom u Čikagu.

U optužnici se navodi da su osumnjičeni koristili “jezik u šiframa” u svojoj komunikaciji putem mejla i društvenih mreža, koristeći termine kao što su “plaža” za Irak i Siriju.

Takođe su koristili izraze kao što su braća, lavovi, mudžahedini i šehidi, te sveti ratnici ili mučenici.

Federalna služba bezbjednosti uhapsila je Salkičevićevu 6. februara. U slučaju da bude proglašena krivom, biće osuđena na 15 godina zatvora i kaznu 50.000 dolara za svaku tačku optužnice.

U optužnici se navodi da cijela zavjera počela u maju 2013. godine.

Svih šestoro optuženih su državljani BiH, a u SAD su živjeli legalno. Troje su naturalizovani američki građani, a troje su imali ili izbjeglički status ili status boravka.

Osim Salkičevićeve, optuženi su i Ramiz Zijad Hodžić /40/ i njegova supruga Sedina Unkić Hodžić /35/, te Armin Harčević /37/ iz Sent Luisa. Tu su i Nihad Rosić /26/ iz grada Utika u državi Njujork i Jasminka Ramić /42/ iz grada Rokford u državi Ilionis.

Salkičevićeva je optužena da je poslala nekoliko hiljada dolara Ramizu Hodžiću u Sent Luis putem “Pejpala”.

Hodžić je njoj poslao fotografiju dva snajperska nišana koja su prebačena na odredište, a ona mu je odgovorila da se nada da će biti dobro iskorišteni.

SRNA

Ulogujte se
Korisnik:
Lozinka: