U Tesliću sve manje beba

0
836
Negativan trend kada je u pitanju broj rođene djece u Tesliću nastavlja se i ove godine. Za prvih pet mjeseci 2019. brojka je stala na 106 mališana. Ako se nastavi ovim tempom, procjene su da će do kraja godine opština biti bogatija za oko 250 novih stanovnika. Prošla godina završila je sa brojkom od 297 beba.

“Dovoljno je reći da je ovdje prije rata, 1990-te rođeno 1050 djece. U poratnim je ta brojka bila blizu 500 djece. Međutim, sada posljednjih godina taj pad je sve veći i već možemo pretpostaviti na šta će to ličiti narednih godina,” rekao je Mile Antešević, šef pedijatrije Doma zdravlja „Sveti Sava“, Teslić.

Manje je rođenih, a manje je i školaraca. U septembru će u školske klupe 283 prvačića. Prošle godine bilo ih je sedamdesetak više. Bolja situacija je u gradskim školama u odnosu na seoske, ali i jedne i druge upisuju manje đaka.

“Kod nas ove godine je upisano 10 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine 35 prvačića, ove godine 25. Centralna škola Pribnić, plus još pet područnih škola, sve mjesne zajednice i 25 prvačića je upisano,” kaže olivera Jovanović, direktor Osnovne škole „Stevan Dušanić“, Pribinić.

Lokalna zajednica može da pokuša da učini nešto kroz mjere pronatalitetne politike, ali sama ne može mnogo.

“Opstanak, egzistencija, zaposlenje, mogućnost školovanja djeteta. (REZ) To je kompleksno pitanje, multifaktorijalno i svi se moraju uključiti u njega,” rekao je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Situaciju, možda, najbolje opisuje Čečava, jedno od najvećih sela na ovim prostorima u kome je, nekada, bilo više od hiljadu đaka. U septembru će imati tek 13 prvačića.

Atv