Tegeltija: “Banja Vrućica” je jedna od najboljih u regionu

0
392

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija naglasio je danas da svi nivoi vlasti treba da pomognu u procesu promocije prema stranim tržištima Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” u Tesliću, koji je jedna od najboljih ustanova tog tipa na prostoru zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Tegeltija je rekao novinarima, nakon posjete gradilištu novog modernog zdravstvenog objekta u okviru “Banje Vrućice”, da je cilj posjete da se vidi kako Savjet ministara može dodatno pomoći unapređenju ovog oblika turizma, kao i povećanju broja zaposlenih i plata.

On je naveo da je u okviru današnjeg sastanka u Privrednoj komori Republike Srpske razgovarano o tome kako turizam tretirati kao izvoznu granu privrede, što je već definisano u mnogim zemljama.

“Pokušaćemo da određenim zakonskim rješenjima koja su već u pripremi olakšamo i damo prednost ljudima koji dovode goste sa strane, da njihove prihode koje donose gosti iz inostranstva tretiramo isto kao izvoz robe u inostranstvo”, pojasnio je Tegeltija.

On je ocijenio da je “Banja Vrućica” ustanova koja može sama da funkcioniše, ali bi neka pitanja mogla da budu unaprijeđena uz podršku vlasti.

“Ono što je veoma dobro jeste opredjeljenje Vlade Republike Srpske da i druga banjska lječilišta koja su u državnom vlasništvu pomogne značajnim novčanim sredstvima i unaprijede njihov rad, da bi približno dostigli nivo usluga i kvaliteta kao što što sada imamo u Tesliću”, naveo je Tegeltija.

Direktor “Banje Vrućice” Dragan Bogdanić očekuje da će do kraja naredne godine biti završena izgradnje specijalne bolnice “Hercegovina dva” koja će značajno poboljšati nivo zdravstvenih usluga ovog centra.

On je naveo da će nova zdravstvena ustanova pružati sofisticirane zdravstvene usluge orijentisane na stomatologiju, dijagnostiku, estetsku hirurgiju i druge hirurške grane, sa fokusom na dovođenje gostiju iz zapadnih zemalja.

Bogdanić je rekao da je prošle godine evidentirano oko 240.000 noćenja i prvi put zabilježen veći broj noćenja gostiju koji nisu iz Republike Srpske.

On je istakao da je “Banja Vrućica” proširila poslovanje i van kompleksa banje, što je početo 2018. godine, kada je preuzeto upravljanje Etno-selom “Usora” kod Milan Polja, a prošle godine otvaranjem Zdravstvene ustanove “Specijalistički centar Banja Vrućica” u Tesliću.

Bogdanić kaže da je ova društveno odgovorna ustanova svojim radnicima povećala najnižu platu na 600 KM, uz prateće dodatke.

Izvor: SRNA