Šta se događa ako preskočite doručak?

0
706

Dan bez doručka je kao automobil bez goriva – tako kažu oni koji prvi obrok ne propuštaju. Oni koji ga prespavaju ili u žurbi preskoče ne misle da gube mnogo jer će nadoknaditi ručkom.

Da bi smršali ili održali liniju mnogi se zapute u teretanu. Osim toga pojedini izbjegavaju i hranu. Naročito doručak. Da li je zdravo vježbanje na prazan stomak i da li je doručak najvažniji obrok provjerava RTS najprije u teretani.

– Doručak jeste najbitniji obrok, ali ukoliko se odlučite na neki vid treninga ujutru prije doručka, to može da bude neki lagani kardio. Ukoliko radite neki težinski trening tipa krosfit ili trening sa opterećenjem, tada bih preporučio doručak obavezno. Ukoliko ga ne uzmete možete da naškodite mišićima, čak i da ih gubite, a ne obrnuto – tvrdi trener Dragutin Mrdak.

U zavisnosti od toga kome šta prija, doručak je važno obaviti prije nego što spakujete torbu za teretanu, savjetuje trener. A evo i predloga šta je najbolje jesti.

– Najbolje je ugljene hidrate kombinovati tako da budu prije i poslije treninga jer će oni da nam daju energiju koja će se lagano oslobađati i nećemo imati nagle padove šećera – savjetuje trener.

Ne samo kada vježbate, već i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti doručak je neophodan, ističu nutricionisti. Preskakanje prvog obroka početak je stvaranja loših navika.

– Tijelu je potrebna energija kako bi se pokrenulo ujutru, tako da će ono hranljive materije povući iz rezervi, međutim, vjerovatno oko podneva, imaćemo jako potrebu za hranom i to za slatkišima ili nečim masnim. U takvim situacijama ćemo najčešće posegnuti za nekom brzom hranom ili slatkišima, koji će nas ponovo uvesti u taj loš krug jer će nam naglo podići šećer zatim i spustiti – objašnjava nutricionistkinja Maja Stojanovski.

Žurba i kašnjenje najčešći su izgovori onih koji doručak preskaču. Zato da bi privukli mušterije, ali i podstakli ljude da redovno doručkuju u brojnim restoranima osim akcija, dovijaju se i na druge načine.

– Stalnim nekim novitetima i ubacivanjem i novih doručaka. Naši najčešći klijenti su poslovni ljudi, mi zapravo doručak služimo od pola devet, tako da je to veoma bitno, jer prije posla ili u toku pauza oko 10 sati bude nam najveće interesovanje za doručak – kaže kuvar u jednom beogradskom restoranu.

Isto čine i pekare, u kojima dosta više ljudi potraži jutarnji obrok. Bez obzira na to šta izaberete, važno je da doručkujete najkasnije sat vremena po ustajanju. Jer odlaganje doručka i još gore – izostavljanje, dugoročno može da ostavi ozbiljne posljedice na zdravlje, tvrde ljekari.

Radio021