Slovenija blizu usvajanja restriktivnih mjera

LJUBLJANA – Usljed sve većeg broja zaraženih i rekordnog udjela pozitivnih testova, slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar je rekao da je zemlja veoma blizu tačke u kojoj će biti potrebno usvajanje restriktivnih mjera, koje su na prolkeće dovele do poboljšanja epidemiološke situacije.

Nakon što je u subotu potvrđeno više od 400 novih slučajeva kovid-19, a udio pozitivnih testova dostigao skoro 14 odsto, Gantar je na Twitteru pozvao građane da izbjegavaju nepotrebne kontakte, da nose zaštitne maske i dezinfikuju ruke.

“Zaštitimo sebe i naše najbliže, budimo odgovorni”, apelovao je ministar.

Portparol vladinog kriznog štaba Jelko Kacin je rekao da su u toku pregovori između različitih strana u vezi sa svim mogućim dodatnim mjerama koje bi mogle da budu uvedene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

“Plan mjera je formulisan, mi smo u narandžastoj fazi, pred nama je treći paket mjera”, kazao je Kacin.

U subotu je u Sloveniji potvrđen rekord od 411 novih slučajeva kovid-19. Udio pozitivnih testova među 2.956 testiranih uzoraka tog dana je iznosio rekordnih 13,9 odsto.

U Sloveniji na 100.000 stanovnika dolazi 159 zaraženih virusom korona, prenosi STA.

Kacin je u petak rekao da situacija u bolnicama postaje kritična i da će, ukoliko na 100.000 stanovnika bude više od 140 zaraženih, vlada najvjerovatnije proglasiti epidemiju.

Ukoliko bi se to desilo, bile bi uvedene mjere slične mjerama karantina koje su bile na snazi tokom proljeća, rekao je Kacin i dodao da će situacija biti jasnija nakon što krizni štab predstavi svoje prijedloge.

Izvor:Nezavisne