Šeranić: Organizacija nastave će zavisiti od situacije u samoj zajednici

0
539

BANjALUKA – Povodom početka školske godine u Srpskoj, koja počinje 1. septembra, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić rekao je, gostujući na RTRS-u, da će sama organizacija nastave zavisiti od situacije u samoj zajednici.

– Pratiće se  stanje u lokalnim zajednicama i situacija će se rješavati pojedinačno, bilo da se radi o samom odjeljenju ili školi – istakao je Šeranić.

Naveo je da su direktori osnovnih i srednjih škola dobili određena uputstva kako i na koji način će se postupati u određenim situacijama.

– Oni će biti obavezni da o epidemiološkoj situaciji obavještavaju krizni štab – dodao je Šeranić.

Podsjetio je da je Institut za javno zdravstvo dao određene preporuke, a zatim su se u Ministarstvu prosvjete i kulture posvetili organizaciji same nastave.

– Veoma je važno istaći da je gotovo neznatan broj djece koja su evidentirala u Evropi, a koja su se zarazila virusom korona u samoj školi – rekao je Šeranić.

Naveo je da su fizička distanca i redovna higijena bilo lica ili određenog prostora ono na šta se treba fokusirati kada je škola u pitanju.

– Za očekivati je da će najviše zaraženih biti u Banjaluci, jer je to grad sa najviše stanovništva – istakao je on.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj smatra da je ona u posljednja dva mjeseca nepovoljna.

– Imali smo dobru situaciju unazad tri mjeseca kada je trend lica zaraženih virusom korona opadao – rekao je Šeranić.

Naveo je, međutim, da je posljednja sedmica bila nepovoljnija i da se situacija, kada je u pitanju broj zaraženih koronom, vratila na najviši nivo unazad mjesec dana.

Izvor:GlasSrpske