Polarni vrtlog u Evropi izazvao haos, stali vozovi, apel građanima

Snježna oluja i jaki vjetrovi pogodili su danas sjevernu i zapadnu Njemačku, zbog čega je obustavljen željeznički saobraćaj, a desilo se i na stotinu nesreć́a.

Policija je saopštila da je 28 osoba povrijeđeno na zaleđenim putevima.

Njemačka meteorološka služba “DVD” pozvala je ljude da ostanu kod kuće, a vlasti su dovele beskućnike u topla skloništa usred temperatura ispod nule.

Nacionalni željeznički prevoznik “Dojče Ban” rekao je da su glavne vozne rute između Hamburga i Hanovera, Berlina i zapada otkazane dok su se snježni nanosi nagomilavali na kolosjecima i dalekovodima.

Otkazane su i neke vozne veze na istoku, mada je veći dio snega pao na sjeverozapadu.

U zapadnom gradu Minsteru, jednom od najteže pogođenih gradova, na ulicama je bilo toliko snijega da kola hitne pomoći više nisu mogla da voze i sav javni prevoz je ugašen.

Palo je više od 30 centimetara snijega, nagomilavši se u nekim dijelovima i do jednog metara.

U gradu Vupertalu, na zapadu Njemačke, vatrogasci su morali da spasu šest putnika sa čuvene povišene pruge u gradu nakon što je voz prestao da se kreće zbog ledenih uslova.

Dok se zapad zemlje smrzavao, južna Njemačka je doživljavala mirne proljećne temperature.

Neobičnu vremensku i temperaturnu podijelu izazvao je polarni vrtlog koji potiskuje ledeni vazduh sa Arktika prema sjevernoj Njemačkoj baš kao što front niskog pritiska donosi vlažno, toplo vreme sa jugozapada, naveo je “DVD”.

U Holandiji je snijeg prekrivao veći dio zemlje, prisiljavajući vladu da otkaže nedeljni krizni sastanak na kome se razgovaralo o pandemiji korona virusa.

Vozne usluge su obustavljene, a Amsterdamski aerodrom upozorio je putnike na moguće otkazivanje leta.

Izvor: Glas Srpske