Počeo rad komisija za izradu standarda zanimanja u RS

0
589
Srednjoškolci u Srpskoj trenutno se mogu školovati za 111 zanimanja u 13 struka, od kojih su neka u praksi iščezla ili ih godinama ne upisuje nijedan učenik. Do kraja godine, međutim, mnoga od njih bi se mogla spojiti u jedno ili biti obrisana sa tog spiska, kako bi se došlo do optimalnog broja zanimanja koja su neophodna za razvoj privrede.
Cilj je to procesa revizije i standardizacije zanimanja po strukama, koji u Republici Srpskoj prvi put rade Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod, u saradnji upravo s privredom.
– Suština je u tome da se vidi koja to zanimanja nisu više aktuelna, da ih izbacimo, da vidimo da li sadašnja dva ili tri treba spojiti u jedno zanimanje i da se na kraju dođe do onih koja su aktuelna i koja djeca upisuju. Ima zanimanja koja odavno već ne upisuju ili koja se u praksi ne rade. Nema ih mnogo, ali godinama se to ponavlja.
Spajanje zanimanja će, takođe, pomoći da se dođe do racionalnijeg rada, jer su i poslodavci racionalni i žele da imaju čoveka koji je upotrebljiv na više radnih mesta – kaže za Srpskainfo direktor Republičkog pedagoškog zavoda (RPZ RS) Predrag Damjanović.
Po njegovim rečima, sada se prvi put u RS rade i standardi zanimanja, a planirano je da sav posao bude završen do početka novembra, kako bi Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo Uredbu o standardima zanimanja.
– Strategijom obrazovanja iz 2016. predviđeno je da se standardi zanimanja urade do 2021. Od tada se nešto pokušavalo, ali bez konkretnog rezultata. Međutim, sada imamo obavezu i situaciju da su i poslodavci maksimalno uključeni u to, jer su i oni pritjerani uz zid. Shvatili su da moramo zajedno da radimo na tome – objašnjava Damjanović.
Paralelno sa Uredbom o standardima zanimanja, planirano je i donošenje nove upisne politike za narednu školsku godinu, kao i izmjene i dopune nastavnih planova i programa za zanimanja za koja se do kraja ovog procesa procijeni da treba da ostanu u RS, ističe se na sajtu RPZ.
Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić smatra da će najveća reforma u srednjem obrazovanju biti ako se u narednom periodu dođe do adekvatnog spiska novih zanimanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila koji nisu potrebni tržištu rada.
Ćorić: Vratiti zanimanje alatničar
– Naš prijedlog biće da se na novom spisku zanimanja u Srpskoj nađe i zanimanje alatničar, koje je postojalo do 90-ih godina u našim školama. Od tada ga nema, a sada bi bilo potrebno tržištu rada. Radimo na tome u sklopu projekta koji radimo u saradnji s Njemačkom agencijom za razvojnu saradnju GIZ i firmom Kolektor iz Laktaša – kaže direktor Privredne komore RS Pero Ćorić.

E kapija