Počelo najveće pomračenje Sunca od 1999. (UŽIVO)

Totalno pomračenje Sunca biće vidljivo s Farskih ostrva i dijelova Norveške, dok će ostatak Evrope, kao i sjeverna i istočna Azija moći da vide djelimično pomračenje.

Djelimično pomračenje Sunca iznad Banjaluke - Foto: RTRS

Djelimično pomračenje Sunca iznad BanjalukeFoto: RTRS

Pomračenje koj je počelo u 8.41 časova trajaće do 12.50 časova po srednjoevropskom vremenu.

U Banjaluci će biti vidljivo djelimično pomračenje Sunca, od 9.34 časova do 11.54 časova, a najveći dio Sunca, posmatrano iz Banjaluke, biće prekriven u 10.43 časova.

Kako će izgledati pomračenje nad Srpskom možete pogledati ovde.

U Univerzitetskom astronomskom društvu upozoravaju na opasnost posmatranja pomračenja Sunca bez zaštitne opreme, što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i sljepilo.

 

Sunčevo ultraljubičasto zračenje može ozbiljno da ošteti retinu oka, čak i kada je oko izloženo ovom zračenju svega nekoliko sekundi, a nikako se ne preporučuje posmatranje pomračenja kroz nagaravljeno staklo.

Kao filter se mogu iskoristiti naočare za varenje, mada se za posmatranje pomračenja preporučuje projektovanje na odgovarajući zastor, pri čemu se kao projektor može iskoristiti i komad kartona koji će projektovati sjenku na zastor.
Ta rijetka pojava može da se posmatra kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo. Na opasnost od negativnog uticaja upozoreno je i na sajtu Astronomskog društa “Ruđer Bošković” iz Beograda. Najbezbjednije posmatranje je, kažu strčnjaci ovog instituta, teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na bijeli zaklon.

Pomračenje Sunca neće biti jedini spektakl koji će se danas odigrati na nebu, jer se u noći između 19. i 20. marta Mjesec predstavio u svom najvećem izdanju, odnosno postao je Super Mjesec. U pitanju je prilično često pojava, koji se u prosjeku dogodi na svakih 13 ili 14 mjeseci, ali ovog puta bio je na najbližoj razdaljini od Zemlje.
Proljećna ravnodnevica predstavlja dan u godini kada noć i dan podjednako traju, a danas se zvanično obilježava dolazak proljeća, dok je nedjelja u kojoj započinje ravnodnevica poznata i kao Sveta nedjelja.

Inače, pojedini evropski proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdijevanja strujom. Operatori se mesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu.

“Tokom 30 minuta proizvodnja struje na osnovu solarne energije biće smanjena sa 17,5 na 6,2 GW, a zatim povećana na 24,6 GW. To znači da će sistem za pola sata morati da se prilagodi velikoj promeni od -10GW do +15GW”, objasnio je ranije Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske kompanije za obnovljive izvore energije Agora energivende.

 Izvor: RTRS