Perite češće ruke i izbjegavajte namirnice koje se brzo kvare

0
877

Visoke temperature koje uslovljavaju brže kvarenje namirnica, ali i loše životne navike kao što je neredovno pranje ruku, dovode do čestih crijevnih infekcija tokom ljeta.

Ljekari kažu da se veći broj pacijenta sa stomačnim tegobama javlja svakog ljeta i da se ovo u tom pogledu ne razlikuje od drugih.

Tokom vrelih, ljetnjih dana namirnice se brže kvare, zahtijevaju striktne mjere čuvanja i to ne samo one koje se kupuju na kioscima, već i one koje se spremaju kod kuće i nose u prirodu.

– Ljudi su često u prirodi, nose sa sobom hranu i konzumiraju je, a da prethodno ne operu ruke. Sve su to faktori rizika koji doprinose razvoju crijevnih virusnih, ali i bakterijskih infekcija – rekao je dr Goran Stevanović.

Osnovna i najbolja preventivna mjera za sve infektivne bolesti jeste pranje ruku, a zatim koristiti samo svježe pripremljenu hranu tokom ljetnjih dana.

– Treba izbjegavati lako kvarljive namirnice kao što su različite vrste soseva, majoneza i svega onoga što se lako kvari na visokim temperaturama. Koristite namirnice koje su dobro termički obrađene – kuvana hrana je najbezbjednija kada su temperature visoke – zaključio je on.

Crijevne infekcije su praćene povišenom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, što može dovesti do dehidratacije organizma.

Izvor: Tanjug