Parlament BiH uskratio budžetu RS 20 miliona $

0
761

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da odluka Predstavničkog doma Parlamentarne sklupštine BiH da ne ratifikuje Sporazum između BiH i Svetske banke vezano za podršku budžetima entiteta predstavlja pokušaj da se blokira Republika Srpska.

“Nova parlamentarna većina u Sarajevu želela je pokazati da se može blokirati Republika Srpska i da Srpska neće sama odlučivati o svojim zajmovima i kada pregovara sa Svetskom bankom, već će to neko drugi odlučivati u Sarajevu”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci, komentarišući ovu odluku Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Tegeltija je ocenio da su ovim neki ljudi hteli da pošalju poruku da su oni otišli u Sarajevo da bi blokirali Banjaluku.

On je podsetio da sporazum između Svetske banke i BiH podrazumeva strukturalne reforme, koje je trebalo da provedu Republika Srpska i Federacija BiH u zamenu za budžetsku podršku entitetima u iznosu od 50 miliona dolara, od čega 40 odsto Republici Srpskoj (20 miliona dolara) i 60 odsto Federaciji BiH (30 miliona dolara) pod vrlo povoljnim uslovima.

On je rekao da Svetska banka retko daje budžetsku podršku, jer uglavnom finansira takozvane razvojne projekte, dodajući da je u gotovo svim zemljama u Evropi Svetska banka intervenisala od pojave svetske ekonomske krize sredstvima podrške budžetima u zamenu za provođenje strukturalne reforme.

Tegeltija je naveo da je Republika Srpska da bi ispunila uslove ovog zajma donela više zakona i podzakonskih akata, a osnovni uslovi koji su bili pred Srpskom su provođenje novog načina registracije privrednih subjekata i donošenje Zakona o prostornom planiranju i građenju.

On je podsetio da je Republika Srpska, da bi provela celi proces nove registracije, promenila 22 zakona, dok je samo na jednoj sednici promenjeno 13 zakona.

“Za nas ovo nije ključno pitanje novca, ovo je ključno pitanje poruka koje su poslate sa sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prema Republici Srpskoj, Federaciji BiH, kao i međunarodnim finansijskim institucijama i predstavnicima političkih partija koji su potpisali izjavu o evropskom putu BiH koja je usvojena u parlamentu Republike Srpske”, kaže Tegeltija.

On je rekao da se u istoriji Svetske banke nije do sada desilo da je jedna zemlja odbila da ratifikuje potpisani sporazum sa Svetskom bankom, ističući da je to za njih neviđeni presedan, jer ne znaju šta dalje sami da urade.

Tegeltija je dodao da je druga poruka pitanje provođenja reformi za koje se zalažu svi, o čemu najviše govori nova skupštinska većina u Sarajevu, a sve reforme treba da se provode u saradnji sa Svetskom bankom.

“Ovo su loše poruke i nije dobro što se desilo, ali se nadamo da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sednici u ponedeljak imati više razumevanja kako bi se izvršila ratifikacija sporazuma o zajmu između BiH i Svetske banke”, istakao je Tegeltija.

On je rekao da je reč o pokušaju blokade Srpske, jer je na istoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ratifikovan jedan sporazum sa jednom opštinom iz Federacije BiH.

Tegeltija kaže da nedostatak ovih sredstava neće finansijski ugroziti Republiku Srpsku, pogotovo što su ova sredstva vezana za aranžman sa MMF-om.

Prema njegovim rečima, neodrživo je da neko drugi može da blokira sporazume koje će Republika Srpska provoditi sa međunarodnim finansijskim institucijama.

“Ako se budemo ponašali po ovom principu, onda svaki sporazum može biti blokiran u parlamentu BiH”, zaključio je Tegeltija.

On je podsetio da je odluku o zaduženju Republike Srpske po osnovu ovog zajma donela Narodna skupština Republike Srpske, dodajući da je parlament BiH samo trebalo da ratifikuje ovaj sporazum.

Predstavnički dom Parlamentarne sklupštine BiH doneo je juče odluku da ne ratifikuje Sporazum između BiH i Svetske banke vezano za podršku budžetima Republike Srpske i Federacije BiH.

swot ba