NSA prisluškivala građane BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije

0
788
Američka obavještajna agencija NSA je uz pomoć njemačke obavještajne službe BND, te njemačkog teleoperatera Dojče Telekoma od 2005. do 2008. godine testirala akciju prisluškivanja telefonskih razgovora u okviru tajne operacije “Eikonal”, čiji je cilj bio analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vođeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.
NSA (Photo Paul J. Richards. AFP) -
NSA (Photo Paul J. Richards. AFP)
To je u četvrtak u posebnoj emisiji slovenačke televizijske postaje POP-TV rekao poslanik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilc koji je pokazao i tzv. “žutu listu” do koje je došao svojim kanalima, a navodni je dokaz da su  prisluškivani i obični građani.

Na “žutu listu”, popis koji je 2005. godine sastavila NSA, bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, kazao je Pilc.

Dodao je da su se među ostalima pratile i tri telefonske linije iz Slovenije prema inostranstvu, ali i međunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Autori emisije na slovenačkoj televiziji tvrde da će “žuta lista” podići mnogo prašine u regiji, pa i u Hrvatskoj, gdje su se u operaciji  “Eikonal” pratile četiri međunarodne telefonske linije, one koje idu iz Zagreba do Roterdama, Stokholma, Kiste (Švedska) i Brisela.

Amerikancima su za prisluškivanje nezanimljive u Evropi bile jedino Estonija, Litva i Malta, tvrdi Pilc, a svi razgovori praćeni u Evropi su analizirani i filtrirani radi traženja obavještajnih podataka, traženjem karakterističnih riječi kao što su “terorizam”, “bomba” i slično.

Navodno su američkim obavještajcima bili interesantni i osobni podaci nekih ljudi, te njihovi telefonski, bankovni i poreski brojevi.

Amerikance je, naveo je austrijski poslanik Zelenih, zanimalo da ustanove koliko podataka o civilnom stanovništvu u operaciji mogu obuhvatiti i što se iz tih podataka da zaključiti o potencijalnim terorističkim prijetnjama.

Telefonski su se razgovori uz pomoć Nijemaca preusmjeravali u Frankfurt, gdje su ih kopirali, a onda su slani u Pulah, gdje je sjedište njemačke obavještajne službe BND.

Na kraju su završavali u Aiblingu, gdje su ljudi iz američke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije.

U Telekomu Slovenije u svom su komentaru za emisiju naveli da im operacija o kojoj je govorio Pils nije poznata, ali da svojim klijentima ni inače ne mogu garantovati tajnost razgovora u međunarodnom saobraćaju.

Јedan bivši pripadnik slovenačke obavještajne zajednice iz vremena kad se operacija “Eikonal” odvijala kazao je da za nju nikad nije čuo, ali da ga otkrića o prisluškivanju nisu iznenadila.

IZVOR-FENA