Kurc: Austrija smatra da je referendum u RS neustavan

0
877

Austrija smatra da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilštva BiH u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i neustavan. To je izjavio šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Republika Srpska, dodao je, kao ni drugi bosansko-hercegovački entitet nema kompetencije da održi referendum o državnom pravosuđu, niti o sličnim pitanjima.

“Kada govorimo o ovom referendumu, mora se naglasiti da djelimično stoje opravdane kritike na rad pravosuđa, gdje ima nedostataka. Svakako da se na takve stvari mora dati adekvatan odgovor. Ali, taj odgovor je dijalog…”, rekao je je Kurc.

Austrijski zvaničnik je objasnio i da prethodne izjave opozicionog političara Norberta Hofera, člana Slobodarske partije Austrije, o podršci referendumu u RS ni u kojem slučaju ne odražavaju stav austrijske vlade.

Kurc je, prenosi Fena, ocjenio i da je u BiH u posljednje vrijeme urađeno više nego za nekoliko godina i da je zbog te činjenice u junu stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a važnim smatra i Sporazum o granici između BiH i Crne Gore koji je u avgustu potpisan u Beču.

“U narednim mjesecima će biti važno dalje raditi na reformskoj agendi. Austrija će reformski put BiH aktivno podržavati, kao što je to činila i u prošlosti. Zbog toga se nadamo energičnom djelovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji”, poručio je Kurc.

TANJUG