Kako napraviti pivo u kućnoj radinosti

0
984
U kućnoj radinosti možete napraviti pivo boljeg kvaliteta i ljepšeg ukusa, nego što je industrijsko.

Ukoliko volite da pijete pivo, a pri tome vam se ne sviđa ni jedno industrijsko, jednostavno – budite sam svoj majstor. Naime, u kućnoj radinosti takođe možete napraviti pivo i to boljeg kvaliteta i ljepšeg ukusa, nego što je industrijsko. Takođe, vaše pivo će biti jeftinije u odnosu na ono koje kupujete u prodavnici, prenosi Agroklub.rs.

Osnovni sastojci za proizvodnju piva su:

– koncentrat pivskog slada;
– pivski kvasac;
– smeđi šećer.

Možete ih nabaviti u prodavnicama pivarske opreme.

Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila, postoji mogućnost da vam i “iz prve” uspije proizvodnja kraft, odnosno zanatskih piva. Ali krenimo redom. Za početak vam je potreban malo veći prostor, jaka volja i oprema koja bi trebalo da bude besprekorno čista.

Oprema

Od opreme vam je potrebna polietilenska sterilna posuda za alkoholno vrenje. Njena zapremina treba da bude oko 25 litara. Trebaće vam oko dva metra pvc crijeva, razmjere od 10 milimetara. Naravno, kupite oko dvadesetak staklenih pivskih flaša, litarske zapremine. Flaše obavezno kupite, jer već korišćene neće izdržati pritisak kod vrenja. Bilo bi dobro da uzmete flaše koje imaju keramički čep i patentni zatvarače. Biće vam potreban hidrometar i termometar, kao i sredstvo za sterilizaciju posuda.

Postupak fermentacije piva

Sterilišite plastičnu posudu, zatim je isperite hladnom vodom i stavite je na mjesto gdje će se obavljati fermentacija (vrenje). Temperatura prostorije u kojoj se pravi pivo trebalo bi da ima stalnu temperaturu od 18°C do 24°C. Ukoliko temeratura prostorije bude niža, dolazi do sprečavanja fermentacije, dok previsoka temperature može da uništi kvasac.

Kada su se stvorili optimalni uslovi, pomiješajte slad i kvasac, pa sve to sipajte u posudu. Fermentacija traje oko 10 dana. Da dolazi do fermentacije, najbolje ćete vidjeti po pojavi prstenasto naslaganih mehurića, nakon čega se smjesa pretvara u kremastu, smeđu masu, koja bi vremenom trebalo da splasne. Ukoliko ste sve uradili kako treba, sve ovo bi za sad trebalo da izgleda kao palačinka na površini posude.

Sljedeći korak je da pokupite pjenu, pa očitajte vrijednost pomoću hidrometra. Ukoliko je težina mase od 1.000 do 1.006 mernih jedinica, ta ista vrijednost bi trebalo da se održava naredna 24 sata. Nakon toga slijedi pretakanje piva čistim crijevom. Pretačete samo tečnost iznad guste mase, koja je “legla” na dno posude. Gusti talog ostavite u posudi. Nakon ove procedure odmah operite posudu od taloga.

Sterilišite flaše i sperite ih vrućom vodom. Napunite flaše, ne do vrha, već ostavite prazninu od oko 30 mm od grla. U flašu sipajte pola kašićice šećera i sve to ostavite pet dana, da šećer fermentiše.

Nakon ovog postupka, ostavite pivo na hladno i tamno mjesto da se filtrira. Nakon dvije nedjelje, pivo je spremno za upotrebu, prenio je Agroklub.rs.