‘Destilacija Teslić’ – Simbol saradnje čovjeka i prirode

0
844

TESLIĆ – Hemijska industrija “Destilacija Teslić” simbol je dugoročne uspješne saradnje čovjeka i prirode u nastojanju da se obezbijede kvalitetni proizvodi i omogući život na ovim prostorima. Osnivanje Hemijske industrije 1986. godine rezultiralo je i osnivanjem grada Teslića, u čijem su centru sada proizvodne hale, skladišta i upravna zgrada na ukupnoj površini od 362.000 kvadratnih metara.

Između grada i “Destilacije” postoji posebna povezanost, a koliko se ovo preduzeće identifikuje sa Teslićem najbolje se vidi na grbu opštine na kojem se nalaze njegova dva dimnjaka. Trenutno su jedni od najvećih proizvođača drvenog uglja u Evropi, a pored toga proizvode sirćetnu kiselinu i brikete. “Konstantno investiranje u kadrove, opremu i proizvodnju garancija su vrhunskog kvaliteta naših proizvoda. Svjesni da tradicija nije dovoljna za zadržavanje liderske pozicije, opredijeljeni smo za stalnu borbu za bolji kvalitet naših proizvoda, unapređenje kvaliteta novih, a o čemu govore implementirani međunarodni standardi”, kažu u “Destilaciji”.

Drveni ugalj se proizvodi postupkom suve destilacije tvrdih lišćara u vertilkalnoj retorti i horizontalnim pećima. Zbog izuzetnog kvaliteta drveni ugalj daje izuzetne rezultate u industriji i domaćinstvu. Brzo se žari uz oslobađanje velike količine toplote, a prilikom sagorijevanja ne dimi. “Destilacija” godišnje proizvede oko 14.000 tona drvenog uglja i oko 4.000 tona prašine drvenog uglja, koja se koristi za proizvodnju briketa. Briket se dobija presovanjem sitnih frakcija i odlikuje se izvanrednim kvalitetom, a posebno je značajno to da se kao vezivo koristi kukuruzni skrob, a ne hemijska vezivna sredstva, što ga čini ekološki potpuno čistim i potpuno bezopasnim za upotrebu. Godišnji kapacitet pogona briketarnice je oko 6.600 tona. “Destilacija” ima i tradiciju dužu od 90 godina u proizvodnji sirćetne kiseline postupkom suve destilacije drveta. Sirćetna kiselina se iz suvog drvenog sirćeta ekstraktuje sa etil acetatom, a zatim se koncentruje i prečišćava do visoko kvalitetnog prehrambenog proizvoda. Ovim prostupkom se godišnje proizvede oko 1.000 tona sirćetne kiseline svih vrsta i koncentracija.

Gotovo je nemoguće zamisliti salate, gotova jela, ali i napitke bez sirćeta. Proizvodi “Destilacije” se upotrebljavaju u zemljama poput Njemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Hrvatske i Srbije, a čitav proizvodni proces je definisan tako da se maksimalno efikasno iskoriste sve sirovine i inputi u procesu proizvodnje. Kažu kako je samo poštujući prirodu moguće ostvariti uspješno dugoročno poslovanje pa su tako njihova ulaganja usmjerena upravo na očuvanje okoline i upravljanje svim vrstama otpada iz proizvodnog procesa, a u prilog tome govori i ispunjavanje svjetskih standarda iz oblasti ekologije. “U budućnosti želimo da postanemo lider u proizvodnji i izvozu u regionu. Okupljajući školovane kadrove spremne na stalno usavršavanje želimo da održimo dugoročnu konkurentnost na evropskom tržištu drvenog uglja i briketa u pogledu cijene, kvaliteta i iskorištenosti kapaciteta”, zaključili su u “Destilaciji”.

Najveći problem sa kojim se suočavaju u poslovanju je sirovina, čija je cijena posljednjim ugovorom sa “Šumama RS” povećana 22 odsto, što im je na godišnjem nivou stvorilo dodatni trošak od milion maraka. Uprava je na nove cijene pristala kako proizvodnja ne bi bila obustavljena, a sudbina oko 350 radnika zapečaćena.

PROFIL Naziv: HI “Destilacija Teslić” a.d. Sjedište: Teslić Osnovano: 1896.

Djelatnost: Proizvodnja drvenog uglja i sirćeta

Broj zaposlenih: 350

Kontakt: www.destilacija.net, 053/431-300

Hemijska industrija “Destilacija Teslić”

O projektu Projekat “50+” pokrenuli su “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”. On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika. Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Destilacija-Teslic-Simbol-saradnje-covjeka-i-prirode/435778