Marić: Problem teslićke “Destilacije” biće riješen u roku od 15 dana

0
1602

Problem snabdijevanja sirovinom “Destilacije” iz Teslića biće riješen već u roku od 15 dana, obećao je danas Risto Marić, direktor “Šuma Republike Srpske”.

“Trudićemo se da u narednim danima pokrenemo dinamiku u gazdinstvima i da pokušamo obezbijediti pet do deset vozila dnevno za ‘Destilaciju’, a oni su obećali da u tih nekoliko dana neće preduzimati nikakve korake, ali da se ugovor mora ispoštovati”, istakao je Marić i dodao da je to dogovoreno s čelnim ljudima ovog giganta iz Teslića.

Prema njegovim riječima, na sastanku u resornom ministarstvu je rečeno da će svi direktori gazdinstava koji ne budu ispoštovali ugovore i dinamiku isporuke sa “Destilacijom” biti smijenjeni u prvom polugodištu tekuće godine.

“‘Šume’ imaju 29 direktora gazdinstava, tako da se ne osjećam krivim za ovo što se desilo, nego smo svi podjednako odgovorni”, naglasio je on.

Istakao je da “Šume” snabdijevaju tri toplane, koje vuku 160.000 kubika drveta, te da je, kako kaže, normalno da dođe do ovog problema.

Slaven Gojković, izvršni direktor za komercijalne poslove u preduzeću “Šume RS” istakao je da su problemi s realizacijom “Destilaciji” iz Teslića počeli prošle godine.

“Određeni direktori šumskih gazdinstava su se protivili realizaciji tih ugovora, tvrdeći da im je problem cijena jer su smatrali da time gube i da ih takvo poslovanje odvlači u minus”, istakao je Gojković.

Prema njegovim riječima, ugovor sa “Destilacijom” je izmijenjen, kako bi “Šume” mogle realizovati količinu koja je neophodna tom preduzeću, ali da, kako kaže, nisu uspjeli ispoštovati ugovor do kraja godine. Kako navodi, “Destilacija” je počela da šalje dopise u maju, kada su vidjeli da bi im moglo faliti drveta, te da je tada revidiran ugovor sa “Destilacijom”.

“Pojedina gazdinstva su već počela realizaciju ugovora prema ‘Destilaciji’, a i vrijeme nam ide na ruku, tako da ćemo u narednih deset do petnaest dana normalizovati proizvodnju”, kazao je Gojković.

Inače, iz dokumentacije u koju su “Nezavisne” imale uvid, vidljivo je da da su “Šume RS” u prošloj godini uspjele da “Destilaciji” isporuče 72 odsto od ugovorene sirovine. Međutim, u pitanju je revidirani ugovor, koji je podrazumijevao isporuku od 83.420 kubnih metara drveta, što je znatno manje od osnovnog, prema kojem je trebalo da bude isporučeno 98.000 kubika sirovine i gdje realizacija iznosi tek 61,5 odsto.

Prema riječima Nove Škrebića, direktora Hemijske industrije “Destilacija”, problem sa sirovinom je mnogo stariji nego što tvrde u javnom preduzeću i datira još od 2011. godine, kada je Vlada obavezala “Šume RS” na garantovanu isporuku na osnovu čega je “Destilacija” podigla nivo proizvodnje na onaj prijeratni. Od tada pa nadalje, priča Škrebić, problem sa sirovinom javlja se svake godine.

“Od tada niko u ‘Šumama RS’ nije odgovarao za svoj nerad i smatram da je upravo u tome najveći problem”, kaže Škrebić.

Iako je proizvodnja obustavljena, kaže on, radnici i dalje dolaze na posao kako bi održavali sistem. Ukoliko se situacija pozitivno bude odvijala u narednim danima, radnici novonastalu krizu neće osjetiti na svojim dohocima. Protest ili izlazak na ulicu nešto je zadnje što planira.

Inače, Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira RS saopštio je juče da je za obustavljanje proizvodnje u “Destilaciji” odgovorno Javno preduzeće “Šume RS” na čelu sa direktorom Ristom Marićem.

Najavili su da će 400 radnika ovog preduzeća, uz pomoć Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, doći u Banjaluku da iskaže protest ispred zgrade Vlade i sjedišta “Šuma”.

“Radnicima ‘Destilacije’ pridružiće se i ostali zaposleni u drvoprerađivačkom sektoru RS, koji, takođe, nemaju uredno snabdijevanje sirovinom prema potpisanom ugovoru sa ‘Šumama Srpske'”, navedeno je u saopštenju.