Radošević: Investitorima je najbolje da zaobiđu Teslić

0
1241

TESLIĆ – Iz našeg iskustva kao privrednog subjekta koji zapošljava više od 330 radnika i koji je postao jedan od najprepoznatljivijih brendova RS, nijednom investitoru ne bismo savjetovali da ulaže u opštinu Teslić, kaže Aleksandar Radošević, generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica”.

Radošević poručuje potencijalnim investitorima da je bolje da pronađu neku drugu, zdraviju sredinu.

“Svi potencijalni investitori koji žele da dođu i ulože svoja sredstva u opštinu Teslić iz našeg primjera mogu da vide na kakve sve prepreke mogu da naiđu”, naveo je Radošević.

NN: Kakav je Vaš stav u vezi s ambijentom za poslovanje na području opštine Teslić?

RADOŠEVIĆ: Iz ličnog iskustva u posljednje dvije godine, nažalost, možemo reći sve najnegativnije o ambijentu za poslovanje na području opštine Teslić. Naročito se to odnosi na Odjeljenje za prostorno uređenje. Iako opštinske vlasti na čelu s načelnikom pozivaju investitore da ulažu u opštinu Teslić, iz našeg iskustva kao privrednog subjekta koji zapošljava više od 330 radnika i koji je postao jedan od najprepoznatljivijih brendova RS, nijednom investitoru ne bismo savjetovali da ulažu u opštinu.

NN: Možete li mi, kao rukovodilac jednog od najvećih preduzeća u opštini Teslić, navesti neke od problema s kojim se susreću investitori?

RADOŠEVIĆ: Mi se kao najveći investitor u opštini Teslić već duže vrijeme susrećemo s potpuno maćehinskim odnosom lokalne samouprave. Oni ne da se ne trude da nam pomognu u vezi s novim investicijama, nego na sve moguće načine traže da nam odmognu i spriječe dalji razvoj. Mi smo već više od godinu dana u procesu dobijanja građevinske dozvole za investiciju vrijednu 2.000.000 KM, koja bi donijela 15 novih radnih mjesta. Poslije godinu dana, umjesto da uveliko gradimo i privodimo investiciju namjeni, mi smo još na početku postupka bez ikakvih naznaka da ćemo u dogledno vrijeme dobiti građevinsku dozvolu. Zahtjev nam je još na prvom koraku vraćan dva puta na dopunu iz formalnih razloga. Pri tom niko iz opštinskih vlasti se za ovih godinu dana nije udostojio da nas nazove ili posjeti i pruži bilo kakvu pomoć u namjeri da se postupak ubrza i da novih 15 radnika iz opštine Teslić dobije zaposlenje. Naprotiv, oni samo traže nove razloge da uspore proces. Da ovo nije slučajnost pokazuju i drugi postupci Odjeljenja za prostorno uređenje, koje vodi Nikola Stokić.

NN: Koji postupci?

RADOŠEVIĆ: Imamo najbanalniji primjer gdje nam je tri puta vraćan na doradu zahtjev za dobijanje lokacijskih uslova za nastrešnicu za autobusko stajalište. To je potpuno rutinski zahtjev za nastrašnicu površine osam kvadratnih metara. Zbog takvog ponašanja nama gosti već duže od godinu dana kisnu bez ikakve potrebe prilikom odlaska tokom kišnih dana. Posljednji primjer njihovog načina rada i poštovanja investitora i privrednih subjekata je dopis koji nam je navedeno odjeljenje uputilo povodom našeg zahtjeva za dobijanje upotrebne dozvole za krov hotela “Srbija”. Na našu žalbu da je Komisija za tehnički prijem, koju su oni imenovali, izvršila tehnički pregled još 5. oktobra prošle godine i da nam se izda upotrebna dozvola, 26. februara ove godine dobijamo dopis Odjeljenja za prostorno uređenje da ne mogu da izdaju upotrebnu dozvolu, jer komisija koju su oni formirali nije dostavila izvještaj. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

NN: Kakav je, stoga, Vaš savjet investitorima zainteresovanim za ulaganje u opštinu Teslić?

RADOŠEVIĆ: Iz svega navedenog, više je nego vidljiv odnos opštinske vlasti prema investitorima. Pri tom imaju već postojećeg investitora, za čija ulaganje im nije potreban nikakav trud da ga privuku. Svi ostali potencijalni investitori koji žele da dođu i ulože svoja sredstva u opštinu Teslić iz našeg primjera mogu da vide na kakve sve prepreke mogu da naiđu. Ukoliko mene pitaju za savjet, ja bih im preporučio da to ne rade i da pronađu neku drugu, zdraviju sredinu.

Nezavisne