TESLIĆ: Otvorena zimska škola za direktore i pedagoge osnovnih škola

0
1498
ТЕСЛИЋ, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Теслићу је данас отворена Девета зимска школа директора и педагога основних школа Републике Српске.

TESLIĆ – U Tesliću je danas otvorena Deveta zimska škola direktora i pedagoga osnovnih škola Republike Srpske.

Školu organizuju Republički pedagoški zavod i Društvo pedagoga, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Školu je otvorio predsjednik Društva pedagoga Drago Branković, koji je rekao Srni da se na seminar prijavilo 320 učesnika iz cijele Srpske koji će u naredna tri dana razgovarati o tri teme: “Vaspitna uloga vaspitno-obrazovne ustanove”, “Kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa” i “Podrška djeci u riziku”.

On je rekao i da su teme odabrali direktori i pedagozi radi unapređenja rada nastavnika sa djecom i njihovima roditeljima, a time i razvijanja sistema vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj.

Branković je najavio da će krajem marta biti održan isti ciklus predavanja i za direktore i pedagoge srednjih škola.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ovogodišnja tema i uvođenje male mature, te podsjetio da je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je stupio na snagu u maju prošle godine predviđeno uvođenje male mature u osnovno obrazovanje u Srpskoj.

– Trenutno nije moguće da sve škole imaju malu maturu, pa smo u dogovoru sa ministrom prosvjete i kulture napravili plan da ove godine imamo eksperimentalno uvođenje male mature u 21 osnovnu školu u Republici Srpskoj, s tim da će u ostalih 166 škola i dalje ostati spoljašnje vrednovanje dostignuća iz matematike i srpskog jezika – naveo je Damjanović.

On je podsjetio da su na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda postavljene zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika.

– Planirali smo da krajem aprila bude spoljašnje vrednovanje dostignuća u 166 škola i probna mala matura u 21 školi, a oko 10. juna i eksperimentalna mala matura u 21 školi – rekao je Damjanović.

On je najavio da će pred početak naredne školske godine biti održan sastanak sa resornim ministarstvom o narednim koracima – da li će biti povećan broj škola za malu maturu, a smanjen broj obuhvaćenih spoljašnjim vrednovanjem ili ići korak dalje.