Dogodilo se na današnji datum, 2. mart

0
1319

Danas je petak, 2. mart, 61. dan 2018. Do kraja godine ima 304 dana.

1354. – Turci krenuli u pohod na Evropu.

1459. – Rođen holandski sveštenik Adrijan Florison, papa Adrijan Šesti od januara 1522. i jedini Holanđanin poglavar Rimokatoličke crkve u njenoj istoriji. Umro u septembru 1523, ne uspjevši da ostvari zamisao o ujedinjenju evropskih zemalja u ratu protiv Otomanskog carstva.

1824. – Rođen češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedžih Smetana, čije djelo predstavlja uspješnu sintezu folklornog i umjetnički dotjeranog muzičkog izraza. Utemeljivač češkog nacionalnog izraza u muzici i osnivač češke opere.

1855. – Umro ruski car Nikolaj Prvi Romanov. NJegova autokratska i militaristička vladavina od 1825. godine završena porazom u Krimskom ratu, poslije čega je Rusija izgubila pravo da drži flotu u Crnom moru i podiže tvrđave na njegovim obalama, kao i dio Besarabije, te protektorat nad dunavskim kneževinama.

1917. – Tokom Februarske revolucije u Rusiji car Nikolaj Drugi Romanov abdicirao, formirana privremena vlada Georgija Lvova. Car je potom s porodicom interniran prvo u Carsko Selo, a, pošto mu je Engleska uskratila azil, u Tobolsk. Kada je izbila Oktobarska revolucija, carska porodica premještena u Jekaterinburg, gdje je pogubljena 1918.

1919. – U Moskvi održan osnivački kongres Komunističke internacionale, kojem su prisustvovala 52 delegata iz 30 zemalja. Kominterna odigrala značajnu ulogu u odbrani prve socijalističke zemlje, SSSR-a, mnogim partijama i pokretima pružila ideološku, političku i materijalnu pomoć, a u Staljinovo vrijeme se pretvorila u centralističku organizaciju, čije su članice bile obavezne da slijede Staljinovu liniju.

1931. – Rođen ruski državnik Mihail Sergejevič Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, koji je poslije preuzimanja vlasti 1985. počeo proces reformi – “perestrojku”. Okončao razdoblje Hladnog rata sa Zapadom i doprinio slomu komunizma u zemljama Istočne Evrope.

1943. – Počela bitka u Bizmarkovom moru u Drugom svjetskom ratu u kojoj su saveznički avioni potopili 12 japanskih ratnih brodova, spriječivši ih da dopreme pojačanja na Novu Gvineju. Poginulo oko 4.000 Japanaca.

1949. – Američki kapetan DŽejms Galager spustio se u bazu Fort Vort u Teksasu, okončavši prvi neprekidni let oko Zemlje. On je za 94 časa i jedan minut avionom “B-50” preletio 37.742 kilometra.

1951. – U Bostonu održan prvi američki košarkaški susret “Ol star”.

1956. – Francuska priznala nezavisnost Maroka.

1962. – U Burmi izvršen vojni udar pod vođstvom Ne Vina. Vojni režim okončan na isti dan 1974, kada je stupio na snagu novi Ustav, a Burma proglašena socijalističkom republikom sa predsjednikom Ne Vinom na čelu.

1962. – Američki košarkaš Vilt Čemberlen postigao rekord – 100 koševa na jednoj utakmici.

1994. – U Vašingtonu predsjednik bošnjačke vlade Haris Silajdžić, predstavnik Hrvata iz BiH Krešimir Zubak i ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić potpisali preliminarni sporazum o spajanju hrvatskih i muslimanskih teritorija u BiH u federaciju sedam etničkih kantona /Vašingtonski sporazum/.

1996. – Teškim izbornim porazom Laburističke partije australijskog premijera Pola Kitinga okončana trinaestogodišnja vladavina laburista u Australiji.

1998. – “Titanik” postao prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

1999. – Ruandski pobunjenici iz plemena Hutu ubili osam od 17 stranih turista, koje su oteli prethodnog dana. Otmičari kasnije ubijeni.

2000. – Britanske vlasti dozvolile bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu da napusti London i ode u Čile, odbivši zahtjev Španije za njegovo izručenje.

2002. – Devet izraelskih civila ubijeno u Jerusalemu u samoubilačkom bombaškom napadu arapskih ekstremista.

SRNA