Nakon incidenta Ivanić će zatražiti razriješenje ambasadora BiH u Moskvi

0
1644
N1 Info

Sarajevo – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić zatražiće na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva razrješenje ambasadora BiH u Moskvi Mustafe Mujezinovića, koji se fotografisao sa studentima iz BiH na Crvenom trgu u Moskvi sa ratnim zastavama BiH, rekla je Srni Ivanićev savjetnik za medije Marija Milić.

“Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je potez ambasadora Mujezinovića neprimjeren i zato će već na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH, 13. marta, tražiti njegovo razrješenje”, rekla je Milićeva.

I ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak najoštrije je osudio to što se ambasador BiH u Moskvi Mustafa Mujezinović fotografisao sa studentima iz BiH na Crvenom trgu sa ratnim zastavama BiH i potvrdio da je o tome već informisao Predsjedništvo BiH koje je nadležno da sankcioniše ovaj postupak.

Sporna fotografija sa istaknutim ratni zastavam BiH nastala je nako što su se studenti iz BiH koji ovih dana borave u Moskvi sastali sa ambasadorom Mujezinovićem.

Studenti su, zajedno sa Mujezinovićem, sa Crvenog trga u Moskvi svima u BiH čestitali takozvani dan nezavisnosti BiH, koji se proslavlja samo u dijelovima Federacije BiH.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

SRNA