NAJVIŠE UVOZIMO BANANE, JABUKE I KRUŠKE

0
1129
Fruits and vegetables

U strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 miliona KM, 15 odsto se odnosi na banane, šest odsto na svježe jabuke, pet odsto na svježe kruške, četiri odsto na svjež paradajz, po tri odsto na svjež limun, svježe paprike, pasulj i prženi krompir, a po dva odsto na oljušteni orah i kuvani i smrznuti krompir.

Prema analizi uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za prošlu godinu za sektor voća i povrća koju su uradili Spoljnotrgovinska komora /STK/ BiH i USAID/Švedska Projekat razvoja tržišne poljoprivrede, ako se izuzme uvoz tropskog voća, BiH je prošle godine najviše uvezla svježih jabuka i to u vrijednosti od 20 miliona KM.

Svježih krušaka je uvezeno u vrijednosti od 17 miliona KM, svježeg paradajza 13 miliona KM, a po 10 miliona KM svježe paprike i prženog krompira.

Iz Italije je uvezeno voća i povrća u vrijednosti od 48 miliona KM, Srbije 44 miliona KM, 39 miliona KM iz Holandije, 35 miliona KM iz Turske, 30 miliona KM iz Hrvatske, 27 miliona KM iz Slovenije, 15 miliona KM iz Makedonije, iz Poljske 14 miliona KM, a iz Njemačke sedam miliona KM.

Iz STK napominju da je u BiH prošle godine uvezena velika količine voća i povrća po veoma niskim cijenama, što dovodi u pitanje kvalitet takvih proizvoda, te naglašavaju da bi pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, na čije usvajanje se čeka već nekoliko godina, zaštitio domaće potrošače i proizvođače.

Agencije