Profit Banjalučke pivare premašio 6 mil KM – U 2017. najviše se ulagalo u nepovratnu ambalažu

0
1080
Banjalučka pivara nastavila je da niže dobre poslovne rezultate pa je prošlu godinu završila u plusu od oko 6,3 mil KM. Prema finansijskom izvještaju, prodaja je povećana na 483.000 hektolitara piva, što predstavlja rast od 2,3%.
– Uprkos opštem uspjehu ostvarenom u obimu prodaje, prihod kaska za obimom, što potvrđuje da je pritisak na kupovnu moć potrošača izuzetan. Ovaj efekat je najvidljiviji u smanjenoj konzumaciji u kafićima, te porastu prodaje jeftinih kategorija piva u maloprodajama, što je dodatno pogoršano izuzetnim obaranjem cijena piva, koje međunarodne pivare uvoze naročito iz Srbije – kazao je direktor pivare Nikolas Peni u pisanoj izjavi uz finansijski izvještaj.

Prihodi su povećani za oko 1,3 mil KM u odnosu na 2016. godinu i trenutno iznose oko 47,8 mil KM. Istovremeno, rast od oko 920.000 KM primjetan je i kod rashoda, pa oni sada iznose oko 40,4 mil KM.

Ukupne obaveze preduzeća smanjene su za oko 2,9 mil KM. Dugoročne su niže za oko 600.000 KM i iznose oko 5,4 mil KM, dok su kratkoročne obaveze značajno rasterećene za oko 2,3 mil KM i iznose 6,9 mil KM.

– Pivara je nastavila da ulaže u poboljšanje proizvodnje. Fokus ulaganja bio je u nepovratna pakovanja, odnosno staklenu ambalažu i limenke, čiji udio u ukupnoj proizvodnji raste, s obzirom na ostvaren rast izvoza. Značajno smo povećali ulaganja u održavanje. Posljedica toga je napredak u produktivnosti i značajnom smanjenju utroška – istakao je Peni.

Iako preduzeće povećava broj zaposlenih, pa ih je u 2017. bilo 16 više (264 radnika), nesigurnost nije zaobišla kompaniju.

– Vodila se debata o mogućem povećanju akciza, što je uzrokovalo nesigurnost u pivarskom sektoru. Prijedlog da se poveća akciza na pivo nije prihvaćen. Vjerujemo da je to bila ispravna odluka, jer je akciza na pivo 2014. godine značajno povećana za 25%. Svako dalje povećanje imalo bi izrazito negativan uticaj na domaću pivarsku proizvodnju – zaključio je Peni.

eKapija