Mljekari i ratari u RS imaju veću podršku vlasti – U FBiH veće subvencije samo za stočarsku proizvodnju

0
1043

Uzgoj konja, pilića, gljiva ili organska proizvodnja biljaka, mnogo su isplativiji u Republici Srpskoj, gdje poljoprivrednici dobijaju podsticaje za ovu vrstu proizvodnje, što u FBiH nije slučaj.

Analiza koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokazala je da Srpska prednjači kada je riječ o podsticajima za biljnu proizvodnju i proizvodnju mlijeka.

– Za podršku biljnoj proizvodnji izdvajamo 16,7 miliona, dok je u FBiH taj iznos 10,3 mil KM, a premija za mlijeko iznosi 0,30 KM i za dva feninga je veća nego u drugom entitetu – rekli su u Ministarstvu.

Iako su podsticaji za proizvodnju pšenice za prosječan prinos do četiri tone po hektaru približno jednaki u oba entiteta i kreću se od 510 do 550 KM po hektaru, RS i u tom segmentu ide korak naprijed, jer obezbjeđuje premiju po kilogramu pšenice od 0,05 KM.

Analiza Ministarstva pokazuje da se većom podrškom u FBiH mogu pohvaliti jedino u oblasti stočarske proizvodnje, za šta se izdvaja oko 50 miliona, dok je taj iznos u RS 33,5 mil KM.

– Agrarni budžet u Srpskoj lani je iznosio 60, dok je u FBiH za 5,8 mil KM bio veći. Međutim treba imati u vidu da se kod nas taj iznos dijeli na manji broj gazdinstava koja dobijaju po 1.714 maraka, dok u drugom entitetu gazdinstva dobijaju po 1.462 KM – istakli su u Ministarstvu.

Ističu da je podrška dugoročnim ulaganjima i po obimu i po iznosu značajnija u RS nego u FBiH.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS, Ostoja Nikolić, kaže da je mljekarstvo strateška grana za razvoj poljoprivrede, pa ne čudi što je i premija za mlijeko u Srpskoj veća nego u FBiH.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da se u RS mnogo više parcela obrađuje nego u drugom entitetu, te da bi premije za voće i povrće trebalo da budu veće.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Sead Jeleč kaže da je očigledno da je vlast u RS prepoznala značaj poljoprivredne proizvodnje.

GLAS SRPSKE