Potpisan sporazum o zapošljavanju bh. državljana u Sloveniji

0
1218
U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiHi Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji i protokol o izmjenama i dopunama Protokola za provođenje Sporazuma, javlja TV1.

Sporazum i protokol iz oblasti zapošljavanja potpisali su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i predstavnici Ministarstva rada, porodice, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije.

“Sporazum u oblasti zapošljavanja radnika državljana BiH i Slovenije potpisan je 22. juna 2011. godine, a izmjene su nastupile jer je Slovenija izmijenila radno zakonodavstvo, pa je to bilo neophodno. Na osnovu ovog sporazuma će naši državljani koji rade u Sloveniji, ako nisu zadovoljni, moći dati otkaz, a da ne gube radnu dozvolu, kako bi tamo ponovo mogli tražiti zaposlenje”, rekao je ministar Osmanović.

Oko 29 hiljada državljana BiH danas živi i radi u Sloveniji. Broj izdatih radnih dozvola 2016. godine bio je 3.064.

“Ovaj sporazum jamči sigurnost radnika koji rade u Sloveniji, veću pravnu i socijalnu sigurnost svih radnika i sporazum svjedoči dobru saradnju naših građana”, poručila je Anja Kopač Mrak, predstavnica Ministarstva rada, porodice, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije.

(Vijesti.ba)