Kako vas drugi špijuniraju na Facebooku

0
1547

Mnogi ljudi koriste Facebook kako bi špijunirali nekoga koga (ne) poznaju.

Međutim, zaprepastiće vas kada otkrijete kako sve mogu da dođu do vaših podataka, čak i ako niste prijatelji na ovoj mreži.

Predstavljamo vam neke tehnike Facebook špijuna.

Mogu da vas nađu čak i kad vam ne znaju ime

Facebookov moćni alat Graph Search, semantički pretraživač koji su Zakerberg i njegov tim predstavili 2013. godine omogućava vam da pretražite tu mrežu koristeći materinji jezik.

Recimo da o toj osobi znate samo gdje radi ili gde je studirala (ili još bolje, oboje). Pretražite “ljude koji rade u kompaniji X” ili “ljude koji su išli na fakultet X”. Kombinujte te kriterijume za preciznije rezultate.

Gledaju gdje ste bili…

Ovdje “Graph search” postaje zaista zastrašujući. Možete ga koristiti da vidite na kojim je žurkama neko bio ili na kojim se lokacijama prijavio. Sve što treba da uradite je da upišete “mjesta koja je osoba X posetila u posljednjih X mjeseci”.

…i šta vas zanima

Osim ako niste zaključali doslovno sve na svom profilu, svi mogu bez problema saznati koje bendove, knjige, filmove, stranice, ljude ili grupe volite. Sve što im treba je vaše ime i nekoliko ključnih riječi u pretrazi, poput “strane koje se sviđaju osobi X”.

Traže sve fotografije koje ste ikada lajkovali ili komentarisali

Ponovo zahvaljujući Graph Search, svako može da vidi gotovo sve fotografije koje je neko lajkovao ili komentarisao. Ponovo, samo upišete “fotografije koje je osoba X lajkala” ili “fotografije koje je osoba X komentarisala” i stiže vam galerija.

Mogu primati notifikacije o svemu što radite na Facebooku

Opcija “Bliski prijatelji” omogućava da osobe s kojima ste prijatelji na Facebooku prate svaki vaš korak. Svaki put kad “bliski prijatelj” radi bilo šta na Facebooku, vama dolazi notifikacija. S obzirom na to da Facebook ne obaviještava ljude da ih je neko označio kao “bliskog prijatelja” nema načina da saznate ko vas tako prati.

Kako biste nekog označili kao “bliskog prijatelja” idite na njegov profil, kliknite dugme “Friends” i u padajućem meniju izaberite “bliski prijatelji”.

Gledaju vaše privatne profilne fotke

Sve i da ste blokirali mogućnost otvaranja profilne fotografije, neko može da je vidi uvećanu. Samo je otvori u novom tabu, a onda iz URL izbriše 160×160 + Enter.