На данашњи дан рођен Момчило Момо Капор

0
2513

На данашњи дан, 8. априла 1937. године у Сарајеву је рођен сликар и писац Момчило Момо Капор. Када му је било четири године, по избијању Другог светског рата у Југославији, као резервни официр краљеве гарде отац му је одведен у заробљеништво у Нирнберг, а на кућу у којој се склонио са мајком и баком пала је бомба и он је једини од њих троје то преживео.

kaporНакон рата и повратка оца из заробљеништва преселили су се у Београд, где је Момо похађао Трећу мушку гимназију, одакле је због изостанака избачен, те је школовање наставио и завршио у Сарајеву. Године 1956. вратио се у Београд и уписао Ликовну академију, на којој је дипломирао пет година касније у класи професора Недељка Гвозденовића, а још током студија писао је приказе изложби и есеје о сликарству, музици и филму за разне листове и часописе. Ширу популарност Капор је стекао 1972. године текстовима Белешке једне Ане, који су излазили у „Базару“, а потом били објављени и као књига. Уследили су Фолиранти, Провинцијалац, Ада, Уна и други романи, као и више документарних филмова, телевизијских емисија и сценарија по којима је снимљено и неколико дугометражних филмова.

Момо Капор преминуо је 3. марта 2010. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Његова друга супруга Љиљана основала је исте године Задужбину „Момчило Момо Капор“ и установила годишњу награду из области књижевности и ликовне уметности која носи његово име, као и фестивал „Момин круг“, док је на Ади Циганлији 2011. године откривена скулптура „Дафне“ у спомен на овог уметника, а 2013. године на згради у којој је живео постављена је спомен плоча.

Srpski Legat