Srbija i Srpska kupuju „Zrak“ Teslić

0
1131
ILUSTRACIJA

BANJALUKA, Preduzeće namjenske industrije „Zrak“ u stečaju uskoro će biti reorganizovano u novu firmu čiji će vlasnici biti država Srbija sa 51 odsto i Republika Srpska sa 49 odsto kapitala, saznaje portal CAPITAL.ba

Planom reorganizacije „Zraka“, na koji je nedavno saglasnost dao Odbor povjerilaca ovog preduzeća, predviđeno je da preduzeće „Direkcija KS“ iz Beograda, koja je u stooodstotnom državnom vlasništvu, uloži oko milion KM čime bi postala vlasnik 51 odsto novooformiranog preduzeća, dok bi fondovi u RS i Poreska uprava svoja potraživanja pretvorili u kapital tako da bi RS imala 49 odsto vlasništva.

„Ukupan kapital novog preduzeća bio bi oko 1,9 miliona KM, a o svemu ovome konačnu odluku trebalo bi da donese Skupština povjerilaca „Zraka“. Čitav proces trebalo bi da bude završen polovinom godine“, potvrdio je za CAPITAL stečajni upravnik ovog preduzeća Milan Žigić.

Planom je predviđeno i da novo preduzeće nastavi da se bavi istom djelatnošću.

„Partneru iz Beograda se žuri, ali procedure moramo ispoštovati. Sve ide veoma sporo, ali očekujem da će čitav proces biti završen do polovine godine. Plan podrazumijeva direktno strano ulaganje, jednim dijelom za izmirenje povjerilaca, a drugim za proširenje kapaciteta“, rekao je Žigić.

Žigić je istakao da „Zrak“ trenutno radi sa 15-ak ljudi, a proizvode iz domena naoružanja i vojne opreme isporučuju upravo „Direkciji KS“.

Prema posljednjim dostupnim podacima „Direkcija KS“, čija je pretežna djelatnost do prošle godine bila proizvodnja borbenih vojnih vozila, a lani je promijenjena u nespecijalizovanu trgovinu na veliko, u 2013. godini je poslovala sa gubitkom od 4,5 miliona dinara ili oko 71.000 KM.

„Zrak“ je u stečaj otišao 18. novembra 2013. godine. Vlada RS je tokom 2012. godine pokušala da nađe kupca za „Zrak“, ali u tome nije uspjela, pa je ovo nekada više nego uspješno preduzeće otišlo u stečaj. U trenutku otvaranja stečaja radnicima „Zraka“ nije bilo isplaćeno 17 plata.

I dok su preduzeća iz namjenske industrije RS propala ili se jedva održavaju u životu, u FBiH je situacija poptuno drugačija.

U 2014. godini u namjenskoj industriji FBiH je ostvaren rekordan promet od 150 miliona maraka. U protekle četiri godine u ovom sektoru broj zaposlenih je povećan za 34 odsto. Najuspješnija firma u ovoj grani privrede u BiH trenutno je „Igman“ iz Konjica. U „Igmanu“ radi 915 radnika, s izgledima da taj broj bude povećan i na više od hiljadu.

CAPITAL: Marina Čigoja