Smanjili dozvoljenu brzinu, povećao se broj nesreća

0
1197

Smanjenje maksimalne dozvoljene brzine trebalo bi barem u teoriji da doprinese povećanju bezbjednosti saobraćaja. Najnoviji primjer iz Velike Britanije pokazuje da čak ni u zemljama sa razvijenom saobraćajnom kulturom samo ograničavanje brzine nije dovoljno da bi se smanjio broj nesreća.

slikacitava.php

Britanske vlasti ograničile su brzinu na nekim dijelovima putne mreže u toj zemlji na 32 km/h (20 milja na sat) kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja. Međutim, prvi rezultati ove mjere su poražavajući.

Umjesto da se broj nesreća na tim dionicama smanji, on je u odnosu na isti period 2013. porastao. Broj teških saobraćajnih nesreća povećan je za čak 26% dok je broj udesa sa lakšim posljedicama porastao za 17%.

Sa druge strane, u istom periodu opao je broj nesreća na putevima na kojima je zadržano ograničenje brzine od 48 km/h (30 milja na sat) i 64 km/h (40 milja na sat).

“Vlasti treba da razmisle o efikasnosti mjere ograničenja brzine na 32 km/h”, izjavio je Sajmon Best iz organizacije Institute of Advanced Motorists (IAM) koja je sprovela ovo istraživanje.

“Na sve više dionica postavljaju se znaci kojima se brzina ograničava na 32 km/h, a to ne daje očekivane rezultate kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja”, dodaje on.

Best smatra da nije dovoljno samo postaviti znak kojim se brzina dodatno ograničava, jer će se vozači uglavnom i dalje ponašati kao da je maksimalna brzina ostala 48 km/h, koliko je ranije iznosilo ograničenje na toj dionici.

Rezultati istraživanja pokazuju da i u zemljama sa razvijenom vozačkom kulturom nije dovoljno računati samo na svijest vozača da će poštovati propise i saobraćajne znakove, već da je potrebno sprovesti i dodatne mjere.