Srbi okretali prase usred Austrije, ljudi iskolačili oči!

0
1230

U nacionalnom parku Lobau, pokrajte Dunava, kulturno umjetnička društva “Jedinstvo”, “Bambi” i “Bora Stanković” okupili su svoje članove i družili su na praznik rada. Zbog muzike koju su svirali uživo i nacionalnih kola, koje su igrali, bili su atrakcija za prolaznike.

Takodje, pokraj Dunava veliki broj Srba iskoristilo je za izlet i roštiljanje u prirodi. Na mjestima, na kojima je dozvoljeno, okretali su prasiće i jagnjiće, što je takodje posebna atrakcija za Bečlije.

Prema ustaljenoj tradiciji, na takozvanoj Carskoj livadi, u bečkom Prateru, postavljene su bine u organizaciji ljevičarskih stranaka, na kojima su se smenjivali muzičari raznih žanrova.
U Beču, u jutarnjim satima, Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) održala je tradicionalni prvomajski marš, kojem se odazvalo oko 100.000 ljudi.
U Lincu su, na tradicionalnom maršu SPO, učestvovali i predstavnici srpskih klubova i bez obzira što su mnogi iskoristili prvomajske praznike da otputuju u maticu, sa obeležijima Srbije i svojih udurženja organizovano su došli članovi klubova Vidovdan, Nikola Tesla, Ostrog i Mlava, kao i predstavnici drugih udruženja iz nekadašnje zajdničke države.
Po prvi put su na maršu bili i članovi makedonskog udruženja Sveti Krilil i Metodije, a na kraju šetnje okupili su se na istom mjestu i kao pretodnih godina i odirgali zajedničko kolo.
Iako 1. maj Srbi koji žive u Lincu dan provedu u roštilju na obližnjim jezerima, najviše Plešingze, ove godine ih je loše vrjeme sprječilo da se okupe u prirodi,ali ne i da prirede bogatu trpezu.
Vredni članovi roštiljali su u baštama svojih udruženja.

http://www.kokodix.com