Kontaminiran kornfleks iz njemačke na tržištu BiH

0
1439

Sarajevo – Njemački proizvođač “C. Hanemule verke” utvrdio je da su mikotoksinima kontaminirane određene količine sirovog kukuruza i od njega proizvedenih kukuruznih pahuljica, koje su, između ostalih zemalja, isporučene i u BiH, saopštila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Agencija je putem evropskog Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje /EU RASFF/ primila obavještenje o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola /DON/ u žitaricama za doručak porijeklom iz Njemačke.

S ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, Agencija je danas raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u BiH, te od njih zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva žitarica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu BiH, kao i informisanje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole.

Uvoznik, kompanija “Konzum” Sarajevo, obavijestila je danas Agenciju za bezbjednost hrane BiH da je s tržišta BiH započeo opoziv proizvoda “K plus kornfleks”, pakovanja od 250 i 1.000 grama, te “Rial kornfleks”, pakovanje od 1.000 grama.

Deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena. Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu.

Radi zaštite zdravlja, potrošačima koji su eventualno kupili ovaj proizvod Agencija za bezbjednost hrane BiH preporučuje da ga ne konzumiraju.

20.02.2015 17:49 | Srna