Bosić o Zakonu o javnom redu i miru – nekad i sad (VIDEO)

0
1046

Među opozicionim liderima usvojeni Zakon o javnom redu i miru i dalje je veoma aktuelna tema. Lider SDS-a Mladen Bosić, federalnim medijima je izjavio, da je usvajanje ovog zakona bilo nepotrebno.

Međutim, prije samo četiri godine, Bosić se lično, putem otvorenog pisma, obračunavao sa jednim banjalučkim portalom, na čijim su se stranicama pojavljivali, po njega, negativni komentari.

Sve je završilo i prijavom policiji. Bosić nije i jedini član SDS-a, koji se zbog prijetnji ili laži upućenih putem društvenih mreža obraćao organima reda i mira.

Predsjednik SDS Mladen Bosić 2011. godine tražio je od uredništva portala Frontal.ba da otkrije identitet lica koje je pod pseudonimom u dijelu namjenjenom za komentare iznosilo navodne laži na njegov račun. Osim otkrivanja identiteta Bosić je zatražio i da portal ukloni sporni komentar i da preuzme odgovornost za štetu koja mu je načinjena.

– Očekujemo da objavite demanti navedenih laži i da nas u skladu sa Zakonom obavijestite o identitetu osobe koja ih širi, kako bi preduzeli odgovarajuće zakonske mjere. U suprotnom, Vi treba da preuzmete odgovornost za štetu koja se na ovaj način pravi. Kako ste navedene laži i Vi mogli lako provjeriti i skinuti sa Vašeg portala , odgovornost za njihovo dalje širenje, kao i nastalu štetu, će biti Vaša –

MUP RS je od policije u Brčkom 2011. godine dobio dopis za postupanje da se utvrdi vlasnik IP adrese koji je postavljao komentare na portalu Frontal.ba.

– Po navedenom predmetu MUP RS nije postupao, jer je predmet u nadležnosti policije Brčko Distrikta o čemu je obaviještena policija Brčko Distrikta, rekao je Milan Salamadija, portparol MUP RS.

Nakon četiri godine Bosić mijenja mišljenje. U posljednjem intervju za Oslobođenje, a koji je postavljen i na službenu stranicu SDS-a, Bosić kaže da je donošenje Zakona o javnom redu i miru bilo nepotrebno i da je očekivao da pod pritiscima i upozorenjima predsjednik Milorad Dodik neće dati svoju saglasnost.

– Mislim da je taj zakon posljedica straha, kako bi imali mehanizme da primijene silu, ukoliko im to bude potrebno, ali i sve što se dešava u policiji, odnosno MUP-u Republike Srpske navodi na to da se Dodik ubrzano okružuje isključivo lojalnim ljudima koji bi bili spremni na razne scenarije koji nisu u demokratskim okvirima, ističe Bosić.

Da je usvojeni Zakon o javnom redu i miru loš i nepotreban misli i Nenad Stevandić koji je neprijatno iskustvo na društvenim mrežama imao na sam dan posljednjih lokalnih izbora. Neko je hakovao Stevandićev profil i iznio brojne laži koje su mnogi preuzeli. Sve to Stevandić je uredno prijavio.

– Ako su se oni odlučili da proguraju loš zakon njihova je odgovornost na njegovom sprovođenju. Vjerovatno ovo što su pričali imaće prilike da vide u narednim mjesecima kad se on bude primjenjivao, dodao je Stevandić.

Iz SDS-a nisu odgovarali na naše poruke. Internet je javni prostor koji nijednim zakonom nije bio uređen, a za objavljivanje sadržaja na portalima nisu bili nadležni ni RAK ni Vijeće za štampu. Udruženje novinara Republike Srpske je u nekoliko navrata javno tražilo da ovaj prostor zakonski uredi.

RTRS