Dodik: Izbor nelegitimnog Srbina ruši konstitutivnost

0
993

Banjaluka – Ukoliko Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine danas izabere potpredsjednika FBiH koji ne bude legitimni predstavnik srpskog naroda, to će biti čin urušavanja legaliteta i legitimiteta konstitutivnosti naroda u BiH, izjavio je juče Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Činjenica da nije popunjen ni Dom naroda govori o odnosu koji u Federaciji BiH imaju prema Srbima kao konstitutivnom narodu i u tom pogledu pokazuju svu farsu vezanu za konstitutivnost naroda”, naglasio je on.

Čudna odluka

Dodik je odluku o konstitutivnosti koju je donio Ustavni sud BiH nazvao čudnom jer je, kako je rekao, bila donesena uz protivljenje dva Srbina i dva Hrvata, koji su bili preglasani od strane dva Bošnjaka i tri stranca.

“Dva muslimana i tri stranca odlučili su da se uspostavi neka kvazikonstitutivnost, koju vidimo sad u FBiH na slučaju Srba i izbora potpredsjednika. Mi ne možemo sada mnogo da učinimo da to spriječimo, ali ćemo uporno tražiti da se Klub Srba popuni legitimnim predstavnicima”, naveo je Dodik.

Manipulacija

Mišljenja je da Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, manipuliše izborom srpskih predstavnika predlažući za potpredsjednika FBiH ličnost koja nije autentični srpski predstavnik.

“Jasno je da ta situacija ide na štetu Srba jer autentični srpski politički predstavnici ne mogu doći do izražaja, a sa druge strane potvrđuje se da ono što je Komšić radio Hrvatima sada pokušava da uradi Srbima – da se bez političke legitimnosti predstavi kao zastupnik i zaštitnik interesa naroda kroz predstavnike koji se stavljaju u funkciju neke druge politike koja ne ide da se zaštite legitimni interesi Srba tamo”, naveo je Dodik.

Sa druge strane, u DF-u smatraju da će njihov kandidat za potpredsjednika FBiH danas biti izabran.

Izbor u paketu

Saša Mitrović, potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nam je juče rekao da će kandidati za predsjednika i potpredsjednike entiteta danas u 11 časova biti birani u paketu na prvoj tački dnevnog reda. Ponovio je da je kandidat DF-a za potpredsjednika FBiH Milan Dunović iz reda srpskog naroda, te tvrdi da će Dunović zastupati interese svih naroda u FBiH.

“Nama nije u cilju da on zastupa samo interese srpskog naroda, već da zastupa interese svih koji žive u FBiH, jer želimo da se stvari konačno normalizuju. Ne vidimo nikakvog razloga da se sada insistira na tome da on predstavlja samo jedan narod”, rekao je on.

Ispoštovana odluka

Slaviša Šućur, predsjedavajući Kluba srpskog naroda, juče nam se cijeli dan nije javljao na telefon.

On je, međutim, dan ranije federalnim medijima rekao da će biti ispoštovana odluka Glavnog odbora SDP-a, po kojoj ta stranka ostaje u opoziciji, pa neće glasati za DF-ovog kandidata Milana Dunovića, ali da neće ni sprečavati njegov izbor.

“Željeli smo samo da otkočimo proces, jer je najgora pozicija, čak i od aktuelne vlasti, da vlasti nema nikako. Odluku o podršci kandidaturi donijeli smo u interesu građana FBiH”, naveo je Šućur za agenciju Anadolija.

Iz HDZ-a su stigle donekle oprečne najave – Josip Jerković, potpredsjednik RS i član HDZ-a, “Nezavisnim” je rekao da ta stranka podržava samo legitimnog predstavnika srpskog naroda za potpredsjednika FBiH, dok je visoki funkcioner te stranke Borjana Krišto nagovijestila da se HDZ neće miješati u izbor srpskog kandidata za ovu funkciju.

Kandidati

Osim Dunovića, na listi kandidata za šefove izvršne vlasti su Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, kao kandidat za predsjednika, i Melika Mahmutbegović iz SDA.

Centralna izborna komisija BiH protekle sedmice ovjerila je kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog, Kluba delegata hrvatskog i Kluba delegata srpskog naroda za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Poruka kandidata

“Ukoliko dobijem povjerenje delegata, ovom pozicijom ću braniti dignitet i dostojanstvo građanki i građana BiH, obavljajući ovaj posao odgovorno, marljivo i transparentno. Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pozadinu, želim biti konstruktivan partner svima, a sve s ciljem očuvanja i izgradnje političke stabilnosti naše zemlje”, naveo je Milan Dunović na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Dunović je diplomirani inženjer saobraćaja i komunikacija, rođen u Sarajevu 1974. godine. Na proteklim opštim izborima bio je kandidat za kantonalnu Skupštinu u sarajevskoj izbornoj jedinici, a ujedno je i član Vijeća za ekonomska prava Političke akademije DF. Zaposlen je u “BH poštama”.

Mihajlović: Licemjerno ponašanje Ivanića

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Slaviša Mihajlović izjavio je Srni da su Srbi u Federaciji diskriminisani, a da najviši srpski predstavnici u aktuelnoj vlasti BiH Mladen Ivanić i Mladen Bosić ne čine ništa da se to istinski promijeni.

“Situacija u kojoj se nalaze Srbi u FBiH, kao i Srbi na Kosovu predstavlja sramotu Šumanove Evrope, jer žive u krajnje diskriminisanom položaju”, rekao je Mihajlović.

Ističući da je SNSD jedini koji je u posljednjih 15 godina pokušao u FBiH da organizuje život srpskih povratnika, Mihajlović je ocijenio licemjernim ponašanje Ivanića i Bosića, pišu Nezavisne novine.

09.02.2015 08:47 | nezavisne.com