Opasni virus blizu BiH?!

0
1115

Građani regiona za nepunih mesec dana suočiće se sa eksplozijom broja zaraženih novim mutiranim tipom virusa AH3N2, koji je toliko jak i opasan, da pred njegovim naletom ni vakcinisani neće biti bezbedni, upozoravaju epidemiolozi.

ALARM Hronični bolesnici najugroženiji

Oni pretpostavljaju da će do naglog porasta broja zaraženih doći već krajem januara i početkom februara, uz objašnjenje da širenju virusa pogoduju nagle promene vremena, te da zaraza ovim virusom u ekstremnim slučajevima može da dovede i do smrti obolelih!

Branislav Tiodorović, epidemiolog iz Srbije, nedavno je upozorio da novi virus gripa može da prouzrokuje veoma tešku kliničku sliku, posebno kod hroničnih bolesnika.

Ugrožene i trudnice

– Zaraženi novim virusom imaće izuzetno visoku temperaturu, hroničnu malaksalost, a dodatne komplikacije mogu biti prouzrokovane u disajnom sistemu. Kod najtežih oblika, najčešće kod pacijenata koji već boluju od virusnih i bakterijskih infekcija, i smrt je mogući krajnji ishod – upozorio je Tiodorović.

Vrhunac u februaru!

Prema proceni epidemiologa, u Hrvatskoj bi ove zime od gripa moglo da oboli više od 50.000 osoba, a vrhunac epidemije očekuje se u februaru.
I hrvatske stručnjake brine činjenica da je dominantan virus koji cirkuliše Evropom virus AH3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i veći procenat komplikacija.
Epidemiolozi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo saopštili su da se broj obolelih od gripa iz sedmice u sedmicu udvostručuje, te da se pravi bum tek očekuje.

Prema njegovim rečima, baš zbog mutiranja virusa, ni oni građani koji su se ove zime vakcinisali nisu bezbedni od zaraze.

– Postojeća vakcina smanjuje mogućnost zaraze, ali je ne otklanja u potpunosti. Najugroženiji su hronični kardiovaskularni, bubrežni i plućni bolesnici, ali i onkološki pacijenti i oboleli od dijabetesa. Pored njih, oprezni bi trebalo da budu i oni stariji od 65 godina, jer im je imunitet prirodno u padu, ali i najmlađi kod kojih imunitet nije formiran. Gripu su posebno izložene i trudnice. Razloga za paniku nema, ali je oprez neophodan – savjetuje on.

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) kažu da su u prvoj sedmici ove godine prijavljena 974 slučaja akutne respiratorne infekcije, te 339 slučajeva obolenja sličnih gripu.

– U bolnicama RS nije prijavljen nijedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtevao hospitalizaciju. U Srpskoj nema prijavljenih epidemija gripa, kao ni smrtnih slučajeva. H3N2 zasad je dominantan tip cirkulišućih virusa gripa, koji je sadržan i u ovogodišnjoj vakcini protiv gripa. Prema podacima kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija, većina zemalja je prijavila nizak intenzitet aktivnosti gripa, ali s postepenim porastom u nekim zemljama u odnosu na prethodne sedmice – kaže za Press specijalista epidemiolog u IZJZ dr Nina Rodić Vukmir.

Ona upozorava da je u narednom periodu posebnu pažnju potrebno obratiti prilikom posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u ustanovama za trajni boravak.

– Trajanje posete trebalo bi da se svede na minimum, a u posetu idite samo ako ste sigurni da nemate neku respiratornu infekciju. Obavezno izbegavajte blizak kontakt s oboljelima – kaže dr Vukmir.

Male promene

Dr Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, izjavila je da je u BiH povećan broj obolelih od bolesti sličnih gripu, ali još se ne može govoriti o epidemiji.

– Međutim, broj obolelih u ovoj godini mogao bi biti znatno veći nego ranijih godina, jer ima vakcina koje nisu dovoljno efikasne u slučaju pojave ovog virusa. Virus H3N2 već je registrovan u nekim zemljama Evrope, a ranije je bio prisutan u BiH. Ovaj virus, prema informacijama SZO, pretrpeo je male promene, tako da se ne slaže potpuno s vakcinalnim sojem koji trenutno imamo. Posledica toga može da bude povećan broj obolelih, a među njima i onih koji su vakcinisani – istakla je dr Ravlija.

Izvor/ PRESS, Maja Bašić