Ivo Josipović izgubio od Kolinde Grabar Kitarović: Hrvatska dobila predsjednicu

0
1156

Birači su odlučili: Hrvatska je dobila prvu predsjednicu države u povijesti, ženu koja zna, hoće i može. Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u drugom izbornom krugu 1.070.937 odnosno, 50,54 posto glasova, a njezin rival aktualni predsjednik i kandidat SDP-a Ivo Josipović dobio je podršku 1.047.867 ili 49,46 posto birača.

Prvoj ženi predsjednici Hrvatske već se naveliko u javnosti od milja tepa Kolindica ili Koli.

“Ostvarili smo pobjedu za našu domoljubnu Koaliciju ali i za našu voljenu domovinu Hrvatsku”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović u svom prvom predsjedničkom govoru.

Josipović čestitao

“Kada sam krenula u ovu bitku, kada sam prihvatila čast HDZ-a i posebno predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, mnogi su mi govorili: što ti to treba!? Ali, ja se ne predajem, ne dam se, i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Ovo je veličanstvena noć, ali nema mjesta trijumfalizmu, posao nas čeka, ne sutra, već večeras. Hajdemo večeras početi raditi za boljitak naše drage hrvatske domovine”, istaknula je novoizabrana hrvatska predsjednica, uz obećanje da će Hrvatska biti među najrazvijenijim državama EU i svijeta.

Ivo Josipović čestitao je Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi, poručujući da je to demokracija.

“Imali smo napornu kampanju, imali smo sučeljavanja, međusobno oponiranje ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici. Istina je, razlika među nama je vrlo mala ali to je bit demokracije, bit demokracije je da onaj koji dobije više glasova nosi pobjedu”, rekao je Josipović. On je zahvalio svima onima koji su mu u prethodnih pet godina pomagali, kako je rekao, da bude uspješan predsjednik Hrvatske, a zahvalio je i glasačima njih preko milijun koji su mu dali svoj glas.

“To je naša zajednička snaga”, zaključio je, a ove njegove riječi popraćeen su skandiranjem “Ivo, Ivo!” u njegovom izbornom stožeru u zagrebačkom Novinarskom domu.

Prve nepotpune rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora objavilo je Državno izborno povjerenstvo  na konferenciji za novinare u Zagrebu tri sata nakon zatvaranja birališta. Do 21.55 sati obrađeni su rezultati sa 97,75 biračkih mjesta. Glasovalo je prema glasačkim listićima 2.177.779 birača, odnosno, 58,91 posto upisanih u biračke popise, a nevažećih listića je registrirano 58.975 ili 2,71 posto. U vrijeme održavanja presice DIP-a još uvijek je bilo otvoreno biračko mjesto u Mostaru, gdje je u tom momentu, kako je pojašnjeno, na izdavanje potvrda za glasovanje čekalo još nešto manje od 1,000 ljudi. Rezultati sa izbornih mjesta u Sarajevu i Banja Luci su uneseni u objavljene rezultate, dok se na rezultate iz Tuzle još čekalo. Također, zbog vremenske razlike, tijekom noći još je trajalo glasovanje na biračkim mjestima u Brazilu, Argentini, Kanadi i SAD-u. Bila je to do sada neviđena izborna noć u Hrvatskoj, puna obrata. Napeto i neizvjesno bilo je do samog finiša.

Padao server DIP-a

Server DIP-a zbog navale zainteresiranih “pao” je petnaestak minuta prije presice. Odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati počela je objava rezultata izlaznih anketa po kojima je pobjedu osvojila Grabar Kitarović.

U stožeru HDZ-a u zagrrbačkom Hypo-centru odmah je krenulo veliko slavlje uz živu svirku, koje se samo na momente stišavalo nakon što su počeli pristizati rezultati DIP-a po kojima je Josipović bio u minimalnom vodstvu. No, oko 21.15 sati vodstvo je preuzela Grabar Kitarović pa su u HDZ-u mogli staviti pobjednički šampanjac na hlađenje. Ondje se okupljenima obratio i predsjednik HDZ-a Karamarko, riječima: “Imamo predsjednicu!” “Hrvatski narod uvijek kada je potrebno i uvijek kada osjeti da treba donese prave odluke i večeras je donio pravu odluku pravi izbor da smo za predsjednicu dobili doista jednu hrabru ženu koja se borila i pobijedila je, bit će predsjednica svih Hrvata i svih građana jer će raditi za njihovu dobrodbit”, poručio je Karamarko. Uputio je i pozdrave braniteljima prosvjednicima u Zagrebu ali i sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini i dijaspori za koje je rekao da im je bilo onemogućeno da iskoriste svoje građansko pravo i neometano glasuju.

Oslobođenje