Dodik: Imamo stabilnu većinu sa 44 poslanika

0
1053

Banjaluka – SNSD, DNS i SP imaju skupštinsku većinu, odnosno 44 glasa za izbor novog rukovodstva Narodne skupštine i Vlade RS, izjavio je u petak lider SNSD-a Milorad Dodik.

On je rekao da ima imena poslanika koji će činiti većinu, koja će se pokazati na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine zakazanoj za ponedjeljak.

– Tu su i dva poslanika koje predvodi lider Napredne Srpske Adam Šukalo i još dva koji nisu bili u ovoj političkoj grupaciji. Sa najmanje 44 glasa završićemo izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove Vlade – rekao je Dodik.

Predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a dogovorili su u četvrtak u Sarajevu sa koalicijom “Domovina” zajednički nastup na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine i izrazili uvjerenje da će uspjeti da obezbijede većinu, tvrdeći da imaju više od 42 poslanika. Komentarišući taj dogovor, Dodik je rekao da je SDS u očaju i da ne birajući sredstva pokušava da očuva strukturu.

– Političke igre opozicije sa koalicijom “Domovina” i dogovor koji su postigli sa njima o zajedničkom nastupu u Srpskoj su dokaz u kakvom su očaju. Nemam informaciju da je sporazum potpisan sa Savezom za promjene, nego sa SDS-om. Politička lijenost i spremnost da se sve što uradi SDS tretira kao potez Saveza za promjene vidljiva je i u činjenici da su sa SDA i DF-om sporazum potpisali kao partije, a ne kao Savez za promjene – rekao je Dodik u Banjaluci.

Dodik naglašava da je “Domovina” nasljednik političkih ciljeva koalicije “Prvi mart” i da je ona za Srpsku politički opasna grupacija. Poručio je da “Domovina” neće ostvariti cilj da u RS bude jezičak na vagi, jer SDA nije potrebna za većinu koju imaju SNSD, DNS i SP.

– Koalicija “Domovina” je primarno protiv RS i tu je da uđe u sistem da bi ga iznutra pokušala razoriti ili nametnuti neke svoje stavove. Očigledno je da mnogi ljudi iz SDS-a to ne razumiju – rekao je Dodik.

Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da će RS prva u BiH imati vlast i da će je činiti dosadašnja vladajuća koalicija.

– U ponedjeljak ćemo imati skupštinsku većinu, a nakon toga se ide u formiranje Vlade – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da opozicione partije iz RS vode obezglavljenu politiku i da su rukovodstva tih partija odmetnuta od svog članstva.

– Ta rukovodstva dobro polemišu sa onima sa kojima njihovo članstvo nikada ne bi polemisalo i puze pred onim pred kojim njihovo članstvo ne bi puzalo. Rukovodstvo opozicije polemiše sa patrijarhom, sa Asocijacijom osnivača RS, ali ne polemišu sa Bakirom Izetbegovićem, nego su njemu i Emiru Suljagiću dali mikrofon da objašnjavaju politike opozicije – naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je u petak da Savez za promjene očekuje da će u ponedjeljak na prvoj sjednici Narodne skupštine imati i više od 42 poslanika u svom bloku.

– Tada ćemo imati trenutak istine. Sve će biti jasno – uvjeren je Bosić i dodaje da neke od stranaka još nisu donijele odluku kojem političkom bloku u RS će se prikloniti.

Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović potvrdio je da su sa predstavnicima SDS-a, PDP-a i NDP-a postigli saglasnost o podršci njihovim kandidatima za novo rukovodstvo Narodne skupštine RS.

– Senad Bratić je kandidat “Domovine” za potpredsjednika Narodne skupštine RS iz reda bošnjačkog naroda, a Savez za promjene će ime kandidata vjerovatno objaviti u ponedjeljak – rekao je Ahmetović.

O formiranju vlasti u RS biće mnogo razgovora i tokom vikenda. U Banjaluci će danas (subota) zasjedati Glavni odbor i Predsjedništvo DNS-a, a biće održane i sjednice stranačkih organa SNSD-a i SDS-a. U SNSD-u su ranije potvrdili da će za predsjednika Narodne skupštine RS biti predložen kadar DNS-a. Konačnu odluku o tome kome će se prikloniti trebalo bi da donesu i naprednjaci koje vodi Šukalo, a koji su kao dio koalicije DNS-NS-SRS osvojili dva mandata u parlamentu Srpske.

Prisluškivanje

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da nema namjeru da komentariše istragu u vezi sa audio-snimkom na kojem ona navodno govori o kupovini poslanika.

– Predmet ne mogu da komentarišem, ali mogu temu o kupovini glasova. Sve što vrijeme više odmiče, sve mi je jasnije da ovdje nikad nije bilo potrebe da se kupuju glasovi od opozicije, jer nam oni dolaze sami – rekla je Cvijanovićeva.

MUP RS podnio je Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv nepoznatih osoba zbog neovlašćenog prisluškivanja i tonskog snimanja više privatnih razgovora premijera RS, čiji su dijelovi montirani u jedan na kojem Cvijanovićeva navodno govori o kupovini poslanika.

GLAS SRPSKE