Izrael razbio BiH

0
1172

Selekcija Izraela ostvarila je i treću pobjedu u grupi B kvalifikacija za EURO, prati je Vels koji je odoleo Belgiji, dok je na korak od eliminacije BiH.

Izraelci su razbili BiH 3:0 u Haifi i vjerovatno uručili otkaz Safetu Sušiću čiji tim zaostaje sedam bodova za rivalom koji ima meč manje. Kiks je napravila Belgija koja nije uspjela da savlada Vels, pa je tim sa Ostrva odmah iza Izraela. U trećem meču grupe Kipar je osvojio nove bodove deklasiravši Andoru 5:0, uz het-trik veznog igrača Jorgosa Efrema.

Izostanak Edina Džeka i Vedada Ibiševića bio je očigledno preveliki hendikep za BiH koja je doživjela težak poraz u Haifi. Imao je tim Safeta Sušića da povede protiv Izraela, ali je Senad Lulić promašio skoro nemoguće u prvom poluvremenu.

Dobio je centaršut sa lijeve strane, ostao sam na drugoj stativu, lopta je pala u peterac, ali je on uspio da promaši cio gol. Vrlo brzo slijedila je kazna, Izraelci golovima Vermuta i Damarija u posljednjih deset minuta prvog dijela igre slamaju BiH.

Već na samom startu drugog poluvremena Toni Šunjić je izsključen, i to je bio kraj za igrače BiH koji 20 minuta pijre kraja primaju još jedan gol, od Zahavija. BiH je daleko iza rivala u grupi, a novi neuspjeh mogao bi da znali otkaz Safetu Sušiću.

Belgija se muči u ovim kvalifikacijama, u prva tri kola savladala je samo nejaku Andoru. U trećem meču je imala veoma važan duel sa Velsom, pobjeda na domaćem terenu bi je gurnula u prvim plan u grupi B, ali je trijumf izostao.

“Crveni đavoli” su dominirali protiv gostiju sa Ostrva, imali 15-ak šuteva na gol, Nikolas Lomberts je pogodio i stativu, Henesija su mučili i Čadli, Januzaj, Benteke, ali gola nije bilo.

Napadač Aston Vile je umalo na isteku 95. minuta obradovao domaće navijače, šutirao je glavom poslije kornera, ali je Henesi u posljednjem trenutku zaustavio loptu da ne prođe pored desne stative.

S druge strane, Garet Bejl je nekoliko puta zapretio Tibou Kurtoi iz slobodnih udaraca, ali je Vels morao da se zadovolji drugim remijem, i ostankom na prvom mjestu na tabeli bez poraza u četiri meča.

U derbiju začelja grupe Kipar je razbio Andoru. Junak meča bio je vezni igrač APOEL-a Jorgos Efrem koji je ostvario het-trik za pola sata i pomogao svom timu da osvoji nove bodove u kvalifikacijama.

Grupa B:
Kipar – Andora 5:0
Kerkis 9, Efrem 31, 42, 60, Kristofi 87p
Izrael – BiH 3:0
Vermut 36, Damari 45, Zehavi 70
Belgija – Vels 0:0

Tabela:
1. Izrael 3 3 0 0 9:2 9
2. Vels 4 2 2 0 4:2 8
3. Kipar 4 2 0 2 9:5 6
4. Belgija 3 1 2 0 7:1 5
5. BiH 4 0 2 2 2:6 2
6. Andora 4 0 0 4 2:17 0

Agencije