Prvi zvanični rezultati popisa u RS u decembru

0
1060

Banjaluka – Prvi zvanični podaci iz popisa stanovništva za Republiku Srpsku očekuju se u decembru, rečeno je danas tokom predstavljanja prijedloga prezentacije popisne građe, koje je organizovao Republički zavod za statistiku.

“Sve popisnice su optički obrađene i imamo sirovu građu, a podaci iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godini biće objavljivani putem tabela, knjiga i publikacija”, rekla je Radmila Čičković, direktorka Zavoda za statistiku.

Kod objavljivanja konačnih rezultata prioritet će imati opšti podaci o broju i nacionalnoj strukturi stanovništva, a potom će izlaziti podaci o socijalnim, ekonomskim, demografskim i drugim obilježjima stanovništva, rečeno je na jučerašnjoj prezentaciji.

“U Centru za obradu popisnog materijala u Istočnom Sarajevu od januara radi veliki broj statističkih operativaca i sav posao biće završen u zakonskom roku”, naglasila je Čičkovićeva.

Ona je dodala da je posao obrade podataka započeo kasnije, jer se morala ispoštovati nacionalna struktura angažovanih u Centru za obradu podataka.

Republički statistički zavod objaviće rezultate popisa za nivo RS, gradova i opština do kraja decembra ove godine.

Nadležne institucije u BiH dužne su objaviti zvanično utvrđene rezultate u vremenu od jula 2014. do jula 2016. godine.

Predstavljanju prijedloga publikacionih tabela prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora, javnih ustanova i stručne javnosti.

Nezavisne