Tadić ispred Dodika – istraživanje nepostojeće agencije?

0
1058

Kompanija “Konsalting ESBR”, koja je navodno objavila istraživanje o podršci birača kandidatima za predsednika Republike Srpske na predstojećim izborima, nije registrovana u Londonu, a podaci o toj agenciji ne mogu se naći ni na internetu, navodi Radio-televizija Republike Srpske.

Na internet pretraživaču postoje, kako navode, samo podaci za konsultantsku kuću u Londonu, ali koja se zove “SBR” i u kojoj ne znaju ništa o ovom istraživanju.

RTRS je stupila u kontakt sa agencijom “SBR”, u kojoj kažu da nikada nisu radili bilo kakva istraživanja u BiH, niti čuli za “ESBR Konsalting”.

Kompanija “ESBR” postoji u Tel Avivu, ali se na internetu ne može saznati čime se bavi jer nema vlastiti sajt, navodi RTRS.

Mediji u BiH objavili su ranije navodno istraživanje agencije IPSOS o podršci kandidatima za predsednika Srpske na predstojećim izborima, prema kojem opozicioni kandidat Ognjen Tadić ima veću podršku građana od kandidata iz vladajuće koalicije Milorada Dodika.

Nakon demantija iz IPSOS-a da ovo nisu podaci te agencije, BN televizija je objavila da je došlo do zabune jer je istraživanje bilo urađeno uz pomoć bivših zaposlenika IPSOS-a, te da su to podaci iz istraživanja “renomirane londonske firme ‘Konsalting ESBR”.

Komentarišući pomenuto navodno martovsko istraživanje agencije IPSOS, direktor Srđan Bogosavljević kaže da je čuo da je pominjan neki martovski podatak, ali da ova agencija nema nijedno prognostičko istraživanje koje je bilo namenjeno javnosti.

“Kada se traže prognostička istraživanja, ona se ne rade za stranke, nego za medije, klijente koji hoće nešto da objave… To su podaci koji su nekim kanalima dospeli, možda su tačni, možda nisu, ne znam, ali čak i da su tačni oni su izvučeni iz konteksta”, dodao je Bogosavljević.

On je napomenuo da IPSOS ima jako mnogo podataka, te da je u većem broju njih Dodik u velikoj, odnosno vidljivoj prednosti.

Prema njegovim rečima, istraživanja nisu pravljena za propagandu.

“Ako hoćete da pravite propagandna istraživanja, izmislite ih skroz, zašto bi plaćali nekoga… Izmislite sve, baš vas briga, i stavite na neki sajt i eto vam propagandnog istraživanja”, kaže Bogosavljević.

SRNA  4.9.2014