Izetbegović: Erdoganova pobjeda je i naša pobjeda

0
1110

Mostar – Aktuelnom turskom premijeru Redzepu Tajipu Erdoganu, koji danas očekuje pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj, podršku je dao Bakir Izetbegović.

slikacitava (1)

Predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je Erdogana “našim vođom” i ocijenio je da njegova pobjeda na izborima predstavlja pobjedu svih muslimana na svijetu, javila je hrvatska agencija Hina.

Izetbegović se, kako navodi hrvatska agencija, direktno video-vezom uključio u završni predizborni skup Erdogana u subotu, a turski premijer je u istom javljanju pozvao Bošnjake da žive u slozi zajedno s Hrvatima i Srbima u BiH.

Video snimak uključenja Izetbegovića u predizborni skup u Turskoj prenio je veliki broj internet portala u BiH.

U vreme uključenja u završni predizborni skup Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP), u Visokom u BiH se održavala promocija knjige o Erdoganu. Kada su kamere u direktnom uključenju prikazale dvoranu u Visokom, u kojoj su prisutni nosili turske i bosanskohercegovačke zastave, na skupu Erdoganove stranke prolomio se gromoglasan pljesak.

Pri tome je Izetbegović poručio da očekuje od turskog naroda da Erdoganu pokloni najmanje dva mandata za sve što je učinio za oživljavanje i jačanje turske države, kao i za sve muslimane, najprije Bošnjake u Bosni i Hercegovini.

“Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tajipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu”, rekao je Izetbegović u obraćanju.

On je dodao da njegova pobjeda predstavlja pobjedu milijardu muslimana od Kaira do Bosne i Hercegovine.

“Tvoja pobjeda je naša pobjeda. U Kairu, u BiH, širom islamskog svijeta, milijarde ljudi se moli za tvoje zdravlje i tvoj uspjeh. Pobjedićeš sutra i doći do konačne pobjede”, dodao je Izetbegović.

Erdogan, koji je veliki favorit na današnjim predsjedničkim izborima u Turskoj, uzvratio je da voli BiH i Bošnjake i pozvao ih na suživot sa Srbima i Hrvatima.

“I mi volimo BiH i sve Bošnjake. I mi činimo sve i molimo se da imate suživot zajedno sa Srbima i Hrvatima. Bićemo s vama i uvijek s vama”, rekao je Erdogan, kako prenosi Hina.