U Tesliću održana humanitarna modna revija za podršku oboljelima od karcinoma

0
561
TESLIĆ – Jedanaestoro Teslićana i tri Banjalučanke, koji su dobili bitku sa različitim oblicima karcinoma, organizovalo je u Tesliću humanitarnu modnu reviju, a sredstva od dobrovoljnih priloga namijenjena su teslićkom udruženju “Novi život” koje je u proceduri osnivanja.

Organizatori humane akcije sa sugrađanima dijele svoje životne priče o borbi sa karcinomom.

Teslićanin Predrag Dević, koji se uspješno oporavio od tumora kostiju, rekao je novinarima da je druga humanitarna akcija prevazišla lokalni nivo, što je iniciralo da se pristupi formiranju udruženja “Novi život” s ciljem podrške svima koji se trenutno bore sa ovom opakom bolešću.

“Ovdje smo da podržimo i one koji se trenutno bore sa karcinomom i na liječenju su, da im kažemo da je ta borba vrijedna, da moraju biti jaki i da život poslije karcinoma zaista postoji”, naglasio je Dević.

Najmlađem učesniku Miloradu Petroviću iz Teslića tumor je dijagnostikovan već u majčinom stomaku tokom devetog mjeseca trudnoće, 2014. godine.

Milorad, koji je danas učenik četvrtog razreda osnovne škole, poručio je da nema predaje.

Ruža Vuković iz Teslića, koja se izborila sa karcinomom dojke, istakla je da je nakon suočavanja sa ovom dijagnozom važno da se pozitivno razmišlja, da nema prostora za stid već treba hitno reagovati.

Ona je rekla i da je tokom liječenja značajna podrška porodice, rodbine i prijatelja.

Ljekar Vesna Samardžija iz Banjaluke rekla je da je nakon dijagnoze karcinoma bila samo pacijent koji je morao da dodatno uči kako bi tokom procesa liječenja pronašla pravi put za sebe, ali i za podršku članovima porodice koji se, kao najvažniji oslanac na tom putu, i sami teško snalaze.

Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda s obzirom na to da je, otkrivanjem u ranoj fazi oboljenja, veća vjerovatnoća za izlječenje.

Humanitarna modna revija održana je u hotelu “Kardijal” u Banji Vrućici u prisustvo velikog broja građana iz Teslića, Doboja i drugih lokalnih zajednica.

(GS)